• Veľký športový deň predškolákov
          • Veľký športový deň predškolákov

          • Tak dnes nám to vyšlo!

            Štvrtáci si  pre našich predškolákov z MŠ Centrum a MŠ kpt. Nálepku pripravili zaujímavé športové dopoludnie v ZŠ Komenského 113. Prvé kroky detičiek viedli do tried 1. stupňa, kde si vyskúšali pracovať v školskej lavici. Potom sa naša veľká telocvičňa zmenila na jedno neobyčajné mravenisko. Na desiatich stanovištiach si deti otestovali svojho športového ducha a dali zo seba naozaj všetko. Za ich výkony a statočnosť boli odmenené medailou a milým darčekom.

            Toto športové dopoludnie sa nám vydarilo, deti boli spokojné a skvelo si zašportovali.

            Ďakujeme za návštevu v našej škole a tešíme sa na mnohých už v septembri.

             Športu zdar a našim deťom zvlášť!

        • Kde bolo, tam bolo – literárny kvíz
          • Kde bolo, tam bolo – literárny kvíz

          • 15. marca pri príležitosti Mesiaca knihy zorganizovala naša škola pod vedením pani učiteliek Andraškovej a Judičákovej literárny kvíz pod názvom KDE BOLO, TAM BOLO pre žiakov 2. – 4. ročníka z regiónu Hornej Torysy.
            Mestská galéria v Lipanoch sa premenila na krajinu veselých, bystrých a usilovných kamarátov. Celým podujatím ich sprevádzala šibalka Pipi Dlhá Pančucha. Päťdesiat žiakov  z regiónu si malo možnosť vyskúšať tvorenie rýmov, hľadali dvojice rozprávkových postáv, naučili sa, ako sa správať v divadle a s „kufríkom“ sa vybrali do najznámejších krajín, aby stretli čo najviac rozprávkových bytostí. Za odmenu im žiaci dramatického krúžku pod vedením pani zástupkyne Šándorovej zahrali divadelné predstavenie Pipi. Žiaci zažili krásne dopoludnie plné tvorivých nápadov a za ich aktivitu a výkon boli odmenení vecnými cenami.

             

            Srdečne blahoželáme žiakom Sáre Strukovej (4.B), Slávke Viazankovej (3.B), Jánovi Žilkovi (2.A) a Filipovi Sokolovi (2.C) ku krásnemu 1. miestu.
             

        • Veľký úspech v celoslovenskom kole recitačnej súťaže  "...a Slovo bolo u Boha..."
          • Veľký úspech v celoslovenskom kole recitačnej súťaže "...a Slovo bolo u Boha..."

          • V sobotu, 23. marca 2024, sa na Spojenej škole sv. Rodiny na Gercenovej ulici v Bratislave konalo celoslovenské kolo recitačnej súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy.
            Prehliadka umeleckého prednesu na najvyššom celoslovenskom kole je istou „Art terapiou“ – terapiou umením, sviatkom slova, literárnej kvality a ducha. V tomto roku sa konal už 30. ročník, v ktorom nás reprezentovali žiaci Matyáš Tejbus (4. A) a Júlia Majná (7. D). Obidvaja do svojho úryvku vložili kúsok seba i neba. 

            V celoslovenskom kole sa im podarilo „zabojovať“ a umiestniť na krásnych miestach:

            II. kategória PRÓZA (3. – 4. ročník)
            3.  miesto: Matyáš Tejbus

            IV. kategória POÉZIA (7. – 9. ročník)
             3. miesto:  Júlia Majná

            Julke a Matyášovi srdečne blahoželáme, tešíme sa z úspešnej reprezentácie a prajeme veľa ďalších úspechov pri budúcich súťažiach!

            Viac o súťaži na:

            TV LUX (2:50): https://www.tvlux.sk/archiv/play/_32457

        • Najlepší recitátori v okrese sú z našej školy
          • Najlepší recitátori v okrese sú z našej školy

          • V piatok 22. marca sa konalo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá každoročne združuje talentovaných milovníkov umeleckého prejavu. Tento rok podujatie prebiehalo v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sabinove a naša škola si zo šiestich kategórií odniesla 3 prvé a 1 tretie miesto.

            Prvé miesta

            Klára Poliščáková, 2. C – 1. kat. poézia

            Lenka Ema Murínová, 5. E – 2. kat. poézia

            Tereza Tejbusová, 8. C – 3. kat. próza

            Tretie miesto

            Veronika Rabatinová, 7. E – 3. kat. poézia

            Tieto výsledky sú nielen poctou pre našu školu, ale aj dôkazom toho, aký talent a tvorivosť sa skrýva medzi našimi žiakmi. Víťazi svojich kategórií budú reprezentovať okres Sabinov na krajskom kole v Prešove.

            Veľká vďaka patrí našim učiteľom za prípravu na túto súťaž. Ich oddanosť, trpezlivosť a odbornosť sú kľúčom k úspechu našich žiakov. Bez ich vedenia a podpory by mladí recitátori nemohli dosiahnuť takéto výnimočné výsledky.

            Vážime si ich neoceniteľný prínos a sme radi, že sú súčasťou nášho tímu.

            Hviezdoslavov Kubín je súťažou, ale pritom aj priestorom pre mladých recitátorov stretávať sa s inými nadšencami literatúry a umenia. Tešíme sa, že naša škola bola súčasťou tohto skvelého podujatia a sme hrdí na našich žiakov.

            Veríme, že tento úspech posilní nielen ich sebavedomie, ale aj odhodlanie ďalej rozvíjať svoj umelecký a literárny talent.

            Gratulujeme  oceneným a tešíme sa na ich ďalšie úspechy v budúcnosti.

            Mgr. M. Oslovičová

        • Dekanátne kolo Biblickej olympiády
          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

          • „aby ste verili… a aby ste vierou mali život“ (Jn 20,30)

            Viera je základom kresťanského života a dáva mu zmysel. Stojí pri rozhodnutí nasledovať Pána
            a prijať Božiu vôľu. Aj žiaci našej školy sa rozhodli prijať výzvu a prečítať si knihy zo Svätého písma, a tak sa zapojiť do Biblickej olympiády.

            Dávid Mertinko (8. E), Martina Martoňáková (7. C) a Damián Lesný (7. C) sa 21. marca 2024 zúčastnili na dekanátnom kole Biblickej olympiády v priestoroch Gymnázia  Komenského 13
            v Lipanoch. Nesklamali nás a obsadili vynikajúce 2. miesto. Blahoželáme im a prajeme, aby im získané vedomosti z Božieho slova boli posilou v ďalšom živote!

            p. uč. Škapurová

        • Hodiny matematiky netradične
          • Hodiny matematiky netradične

          • 14. marec  je pre milovníkov matematiky výnimočný deň. Je spojený snáď s najznámejšou  matematickou konštantou, ktorú označujeme gréckym písmenom π. Prečo práve 14. marec? Pretože čísla v dátume (3, 1, 4) sú prvými tromi číslicami čísla π a okrem toho je to deň narodenín Alberta Einsteina, ktorý sa narodil v roku 1879. Keďže v tomto roku pripadol 14. marec na štvrtok, výnimočnosť čísla π sme si v našej škole pripomenuli matematickou súťažou. Úloha pobavila a troška potrápila nielen mladších, ale aj starších žiakov. Zároveň v priebehu celého týždňa mali možnosť žiaci 1. a 2. stupňa zažiť hodinu matematiky inak, ako sú na to zvyknutí. Vyučujúci si pre nich pripravili rôzne matematické hry a hlavolamy, ktoré zamotali nejednu hlávku.  

                                                                                                                                 Mgr. Eva Čubová

        • Chemická olympiáda – okresné kolo
          • Chemická olympiáda – okresné kolo

          • Okresné kolo Chemickej olympiády sa uskutočnilo 14. marca v priestoroch  Gymnázia Lipany. Olympiáda pozostávala z dvoch častí - teoretickej a praktickej. Nosnou témou tento rok bol vápnik a horčík, ich vlastnosti, použitie, výroba a dôkazy prítomnosti v horninách. V teoretickej časti žiakov najviac potrápili chemické výpočty a v praktickej časti naplno ukázali svoje zručnosti pri zohrievaní  filtračných aparatúr, dekantácii, vážení.

                    Na peknom treťom mieste sa umiestnila žiačka našej školy LUCIA MAJNÁ z 9.A triedy.
            Blahoželáme a tešíme sa z pekného úspechu..

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Dni s Táliou
          • Dni s Táliou

          • „Viete pán Nilson, moja mama je anjel a otecko je kráľ. Černošský kráľ. Niekedy bol kapitánom, ale raz ho zmietlo do mora...“

            Viete, z ktorej rozprávky sú tieto slová? Správne! Pipi Dlhá Pančucha.

            Práve táto rozprávka inšpirovala členov divadelného krúžku k vytvoreniu predstavenia, ktoré ukazuje nielen zábavné príhody hlavnej hrdinky, ale ponúka aj priestor na zamyslenie. Naši divadelníci štvrtkové popoludnia trávili nacvičovaním a tvorením. Ich úsilie nevyšlo nazmar. 13. marca sa zúčastnili regionálnej súťažnej prehliadky Dni s Táliou, kde porota ocenila energiu a herecké výkony. Súboru udelila zlaté pásmo s návrhom na postup do krajského kola.

        • Kreácie detského folklóru
          • Kreácie detského folklóru

          • Regionálna prehliadka detských folklórnych súborov s názvom Kreácie detského folklóru sa uskutočnila 16. marca (v sobotu) v MsKS v Sabinove. Zišli sa na nej malí folkloristi z okresu Prešov a Sabinov. Na tomto výnimočnom a náročnom podujatí sa stretli najlepší speváci a inštrumentalisti, ktorí súťažili v troch kategóriách. V kat. Sólisti speváci a spevácke duá  reprezentoval našu školu Daniel Gustáv Babej zo 6.A a v kategórii Spevácke skupiny to boli  žiaci: z 2.A Adela Krabinošová, Zara Čontofalská, Alessandra Vandžurová, Lujza Bučková, Kajka Kerbčárová, z 3.C Nina Dirgová, Lili Dirgová a Zuzka Kordiaková z 3.A. Zo 4.B žiaci Lukáš Ščecina, Michaela Baňasová, Sofia Smetanková a Ema Gernátová. Všetci speváci sa umiestnili v bronzovom pásme. O hudobný sprievod sa postaral Rasťo Compeľ z 9.E a pán učiteľ Michal Hromjak, za čo im patrí srdečná vďaka.

            Spevákom srdečne blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov.

        •  Geografická olympiáda – okresné kolo
          • Geografická olympiáda – okresné kolo

          • 12. marca sa konalo okresné kolo 52. ročníka Geografickej olympiády na ZŠ - Hviezdoslavova 1 v Lipanoch. Zúčastnili sa na ňom víťazi školského kola kategórií E (8. – 9. roč.), F (6. – 7. roč.), G (5. roč.). Mladí geografi pracovali na teoretických aj praktických úlohách s mapou i na úlohách o miestnej krajine. V silnej konkurencii sa nám podarilo získať v každej kategórii pekné 3. miesto:

            kat. G – Filip Hrickanin -  5. A

            kat. F – Peter Štefčák – 7.A

            kat. E – Vratko Molčan – 9.A

            Ďakujeme chlapcom za úspešnú reprezentáciu školy a Petrovi a Vratkovi držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v apríli.

                         Mgr. A. Ižariková

             

        • HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN 2024
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

          • 12. marca sa uskutočnilo školské kolo súťaže v umeleckom prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. Cieľom je podporiť talentovaných žiakov v recitácii, dať im možnosť prezentácie a vzájomnej konfrontácie. Žiaci si prehlbujú literárne poznanie, tvorivosť a kultivujú materinskú reč.

            Súťaže sa zúčastnilo 52 žiakov z celej školy. Za pútavý prednes si odniesla diplom žiačka 3.B triedy Viktória Mertinková. Ocenenia získali:

            1. kategória POÉZIA

            • žiaci 2. – 4. ročníka

            1. Klára Poliščáková (2.C)
            2. Michaela Mináriková (3.A)
            3. Slávka Viazanková (3.B)
            1. kategória PRÓZA

            • žiaci 2. – 4. ročníka

            1. Adela Karabinošová (2.A)

            1. Jasmína Novodomská  (3.B)
            2. Sára Struková (4.B)
            1. kategória POÉZIA

            • žiaci 5. – 6. ročníka

            1. Lenka Emma Murínová (5.E)

            2.Elena Semančíková (6.E)

            3.Dominika Futejová  (6.A)

             

            1. kategória PRÓZA

            • žiaci 5. – 6. ročníka

            1.Bianka Petríková (5.A)

            2.Diana Pillárová (6.E)

            3.Jakub Kuchár (6.C)

            1. kategória POÉZIA

            • žiaci 7. – 9. ročníka

            1.Klaudia Dudová (7.E)

            2.Júlia Majná  (7.E)

            3.Veronika Rabatinová (7.E)

             

            1. kategória PRÓZA

            • žiaci 7. – 9. ročníka

            1.Terezka Tejbusová (8.C)

            2.Tadeáš Ščerba (9.B)

            3.Tobias Vysocký (7.E)

             

            Všetkým srdečne blahoželáme a víťazom prajeme úspešnú reprezentáciu na okresnom kole v Sabinove!

            Mgr. Eva Pavlovská

             

        • Korčuľovanie štvrtákov
          • Korčuľovanie štvrtákov

          • Druhý marcový týždeň sa naši štvrtáci trocha schladili pri korčuľovaní na ľadovej ploche. Dva dni, ktoré mali v rámci školy v prírode, boli naozaj úžasné. Zdokonalili sa a zároveň sa naučili niečo nové. Aj tí, ktorí mali z ľadu obavy, svoj strach napokon prekonali. Vymeniť podlahu v telocvični za ľadovú plochu bolo iné a pre mnohých aj adrenalínové. Ďakujeme inštruktorom korčuľovania - pánom učiteľom Polomskému a Kocúrkovi za príkladnú prácu s deťmi.

                                                                                                                             Alžbeta Štroncerová

        • Okresné kolo vo vybíjanej dievčat
          • Okresné kolo vo vybíjanej dievčat

          • 13. marca sa v našej škole uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej žiačok ZŠ. Súťaže sa zúčastnilo šesť družstiev. Hralo sa v dvoch skupinách, víťazi skupín bojovali o prvé miesta. Naše dievčatá s veľkým nasadením začali turnaj výhrou a chuťou zvíťaziť.

            Aj keď sa dievčatá veľmi snažili, na postup to nestačilo a obsadili pekné  2. miesto.

            Našu školu reprezentovali: Andrea Andraščíková, Karolína Čorňáková, Vanesa Karaffová, Júlia Majná, Anna Pavlinská, Vanesa Pellová, Emma Parimuchová, Mária Pillárová,  Liliana Skladaná, Laura Stojdová, Alžbeta Tomková, Barbara Valenčíková. Ďakujem dievčatám za reprezentáciu školy.

                                                                                       Mgr. Monika Kukučková

        • MIDI VOLEJBAL
          • MIDI VOLEJBAL

          • V piatok 23. februára sa staršie žiačky zúčastnili OK 4-kového volejbalu v Brezovici. Odohrali sme 4 zápasy s družstvami Brezovica, ZŠ Hviezdoslavova Lipany, ZŠ Komenského Sabinov, ZŠ 17. novembra Sabinov. Naša trénerka Alžbeta Štroncerová bola s výkonom spokojná. Veľmi sa nám darilo, o čom svedčí aj zaslúžené 2. miesto. Atmosféra bola vynikajúca a nám sa hralo veľmi dobre. Aj naďalej budeme poctivo trénovať, lebo volejbal nás baví. Ďakujem mojim spoluhráčkam: Šarlote Majerskej, Sarah Andraščíkovej, Bianke Dudlovej, Karin Križalkovičovej, Karolíne Polákovej, Estere  Bujňákovej a Ester Gladišovej za skvelý výkon.

                 Ella Anna Nosaľová, 8.A

        • Slovensko krajina plná tajomstiev - Vodné dobrodružstvo
          • Slovensko krajina plná tajomstiev - Vodné dobrodružstvo

          • Šéfredaktorka vydavateľstva Class predstavila našim šiestakom knihu Vodné dobrodružstvá z knižnej série Slovensko - krajina plná tajomstiev.

            Stretnutie so spisovateľkou a zároveň autorkou projektu Lenkou Šingovskou sa konalo 6. marca v Mestskej galérii v Lipanoch. Cieľom publikácie s podtitulom „Vodné dobrodružstvá" je hravým spôsobom naučiť čitateľov vnímať vodu inak. Kniha predstavuje Slovensko cez prírodné bohatstvo – vodu. Je koncipovaná tak, aby motivovala k uvedomeniu si hodnoty vody a k zamysleniu, ako sa o toto prírodné dedičstvo treba starať, aby sa zachovalo aj pre nasledujúce generácie. Dozvedeli sme sa napríklad to, že Slovensko je druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Deti si odniesli množstvo nových informácií, ktoré v budúcnosti určite využijú.

                                       Mgr. Anna Tkáčová

        • Medzinárodný deň materinského jazyka
          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Jedným zo základných nástrojov zachovania kultúrneho dedičstva je uvedomenie si hodnoty rodného jazyka.

            Aj naša škola 21. februára využila Medzinárodný deň materinského jazyka ako vhodnú príležitosť pripomenúť si významnú úlohu spisovného jazyka v živote človeka. Tento rok svoju pozornosť zamerala na zásluhy svätých Cyrila a Metoda. Bližšie o nich nám prišiel porozprávať správca fary z Vyšného Slavkova otec Donat Čarnogurský, ktorý cez postavu pustovníka Svorada porozprával o náročnej práci a zásluhách slovanských vierozvestcov. Svoj výklad umocnil mnohými názornými pomôckami, no najviac zapôsobil v oblečení kniežaťa Rastislava.

            Veríme, že aj takýmto budovaním národnej integrity vyšleme do sveta signál hrdosti slovenského národa.

        • Čítame pre radosť
          • Čítame pre radosť

          • Keď mám peknú knižku v ruke

            - hoci neveľkú –

            je to, akoby som stretla

            dobrú priateľku.

            Naša škola sa prihlásila do rozvojového projektu ,,Čítame pre radosť“ a bola veľmi úspešná. Podarilo sa nám získať 1500 eur na zriadenie triednych knižníc v triedach na 1. stupni.

            Cieľom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu, zriadiť alebo doplniť triedne knižnice, a tak zvýšiť čitateľské sebavedomie u detí a mladších žiakov.

            V neposlednom rade aj vzbudiť záujem žiakov o knihy a vychovať z detí čitateľov na celý život. Otvoriť im bránu k múdrosti, rozvíjaniu detskej predstavivosti, tvorivosti, fantázie a rozšíriť ich obzory.

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje