• OZNAM STRAVNÍKOM

          • Vedúca Školskej jedálne oznamuje stravníkom, že odhlásiť sa z obedov dá už len do 24. 6. 2022 - (piatok), z dôvodu účtovnej uzávierky.

            Ďakujeme za porozumenie.

          • OZNAM

          • Vzhľadom k avizovaným zmenám ohľadne dotácií na stravu od 1. júla 2022 Vám oznamujeme, že nárok na dotáciu na stravu má každé dieťa základnej školy, ktorého zákonný zástupca predloží Čestné vyhlásenie o neuplatnení si daňového bonusu na vyživované dieťa alebo Potvrdenie o hmotnej núdzi alebo životnom minime.

            Jeden z vyššie uvedených dokladov (najmä vzhľadom na dovolenkové obdobie) je potrebné doručiť škole do 28.6.2022.

            V prípade doručenia dokladu by Vaše dieťa malo mať nárok na dotáciu na stravu:

            1. ak sa zúčastní Letnej školy (a ak to projekt umožní)
            2. od septembra 2022
        • Literárno-poznávacia exkurzia ORAVA
          • Literárno-poznávacia exkurzia ORAVA

          • O tom, že učenie nie je len v školských laviciach, sa  po dvojročnej covidovej pauze presvedčili naši deviataci, ktorí 15. júna (9. A a 9. B) a  16. júna (9. D, 9. E) absolvovali neodmysliteľnú literárno-poznávaciu exkurziu. 

            Cestou na Oravu sme sa zastavili a v historickom centre Liptovského Mikuláša, v Múzeu Janka Kráľa, ktoré návštevníkom ponúka zaujímavé expozície. Prvá z nich je venovaná dejinám Liptovského Mikuláša a osobnostiam spätým s týmto mestom. Ďalšia približuje osudy najznámejšieho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka, umožňuje nahliadnuť do izby romantického básnika Janka Kráľa a pozornosť upiera i na významné osobnosti, ktoré tu pôsobili. V pivničných priestoroch múzea sa nachádza expozícia Mikulášska mučiareň, rozsahom neveľká, no obsahom jedinečná. Potom naše kroky viedli do Múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach sme si po skončení odborného výkladu  prezreli obrazový a textový materiál doplnený osobnými vecami z pozostalosti tohto významného slovenského spisovateľa. Nasledoval dolnokubínsky cintorín, kde je pochovaný Hviezdoslav i Janko Matúška, autor hymnickej básne Nad Tatrou sa blýska. V nádhernom slnečnom počasí sme v exkurzii pokračovali návštevou Oravského hradu, jednej z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska. Nachádza sa tu niekoľko expozícií, ktoré sme si po zdolaní vyše 700 schodov mohli v rámci prehliadky hradu pozrieť. Potom sme  sa presunuli do Jasenovej, kde sa nachádza pamätný dom, v ktorom sa narodila ďalšia významná osobnosť slovenskej literatúry - Martin Kukučín. Po zaujímavom výklade o jeho živote a tvorbe sme si prezreli fotografický materiál, ktorý dokumentuje autorove životné cesty a tvorbu nielen v slovenskom, ale aj v zahraničnom prostredí. Vstupný priestor a dobovo zariadená predná izba i kuchyňa nám priblížili tradičný život na dedine na prelome 19. a 20. storočia. Opäť sa nám potvrdilo, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.

                                                                                    

             Za všetkých účastníkov Mgr. Anna Tkáčová

          • Aktívny jazykový týždeň

          • V spolupráci s jazykovou školou SIDAS  sa nám opäť podarilo zorganizovať Engish Active Week pre žiakov piateho a šiesteho ročníka. Lektori David a Sean boli veľkým prínosom a určite nesklamali. Aktivity, ktoré s deťmi organizovali, boli pripravené a deti bavili. Žiakom sa veľmi páčilo, že mohli počuť originálne prízvuky a precvičovať cudzí jazyk s učiteľmi, ktorých cieľový jazyk je materinským jazykom. Hravé úlohy, pohodová atmosféra a zábava na hodinách žiakov naplnila elánom a jazykové výzvy prijímali s nadšením. Lektori boli nápomocní, ochotne sa rozprávali a zoznamovali so žiakmi a tiež vyjadrili spokojnosť. Tešíme sa na ďalšie rovnako príjemné a zábavné učenie.

            Mária Tejbusová

        • Celoštátne kolo vo vybíjanej
          • Celoštátne kolo vo vybíjanej

          • 13. do 14. júna sa žiačky našej školy, víťazky  krajského kola, zúčastnili celoštátneho kola v Šamoríne. Výborný výkon z krajského kola sa im však nepodarilo zopakovať. Po prehrách v skupine 13. júna bojovali ďalší deň o umiestnenie na 5. - 8. mieste.  V prvom zápase dňa vyhrali so žiačkami z Košického kraja. V posledných dvoch zápasoch v skupine, bohužiaľ, nezopakovali svoj výkon z prvého zápasu. Nakoniec naše dievčatá skončili na 7. mieste. Pri troche šťastia, ktoré patrí k športovým súbojom, sme mohli obsadiť aj vyššiu priečku. V základnej skupine sme mali dve družstvá, ktoré v konečnom účtovaní skončili na prvých dvoch priečkach. S víťazom celoštátneho kola sme odohrali vyrovnaný prvý polčas, ktorý sme prehrali iba o jednu žiačku. Svedčí to o vyrovnanosti družstiev. Aj tak si myslím, že účasť v celoštátnom kole patrí  k najvýraznejším úspechom vo vybíjanej v histórii našej školy. Poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy patrí týmto žiačkam: Estera Bujňáková, Bianka Dudlová, Nicola Franková, Tamara Gibartiová, Ester Gladišová, Viktória Kopnická, Karin Križalkovičová, Šarlota Majerská, Romana Michalíková, Ella Anna Nosáľová, Karolína Poláková a Dominika Straková.                                                                        

             

            Mgr. Jaromír Daněk

        • Zdravoťáci v ŠKD
          • Zdravoťáci v ŠKD

          • Po veľmi dlhej dobe sme  opäť mohli ukázať naše vedomosti a zručnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci, ktoré sme sa naučili na zdravotníckom krúžku . Nebolo to na našej vysnívanej súťaži Hliadok mladých zdravotníkov okresu Sabinov, ale navštívili sme Školský klub detí pri našej základnej škole. Dve popoludnia sme venovali našim malým družinárom a učili sme ich základné úkony pri poskytovaní prvej pomoci. Žiaci zo školského klubu detí boli veľmi aktívni a nám sa medzi nimi veľmi páčilo.

             

            Členovia zdravotníckeho krúžku

          • PROTESTNÉ ZHROMAŽDENIE PRACOVNÍKOV ŠKOLSTVA

          • 15. júna 2022 v Bratislave organizuje Odborový zväz školstva protestné zhromaždenie svojich zamestnancov za podpory miest a obcí na Slovensku.

            Dôvodom je nedostatočné financovanie v oblasti výchovy, vzdelávania, vedy, výskumu a športu. Akýkoľvek protest môže byť úspešný len vtedy, ak sa na ňom zúčastní čo najviac ľudí. Len vtedy môžu požiadavky protestujúcich naplno zarezonovať v ušiach politikov aj širokej verejnosti.

            Odborová organizácia pri ZŠ Lipany, Komenského 113 protestné zhromaždenie podporuje aj osobne. Ak sa protestu nemôžete zúčastniť, oblečte si do práce niečo žlté, prípadne pripnite žltú stužku.

        • Štúrov Zvolen 2022 – celoslovenská súťaž
          • Štúrov Zvolen 2022 – celoslovenská súťaž

          • V dňoch 2. - 3. júna sa vo Zvolene konal XXXV. ročník celoslovenskej súťaže žiakov základných a stredných škôl v rétorike Štúrov Zvolen. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Mesto Zvolen. Organizátorom celoslovenského kola, ktoré prebiehalo v nádherných priestoroch Zvolenského zámku, je Podpolianske osvetové stredisko Zvolen. Svoje regióny reprezentovali v jednotlivých kategóriách víťazi regionálnych kôl, medzi nimi aj naša žiačka Stanka Molčanová z 9. A v  II. kategórii (žiaci 7. – 9. ročníka ZŠ a 2. – 4. ročníka osemročných gymnázií). V silnej konkurencii tejto náročnej súťaže si počínala veľmi dobre, no nestačilo to na umiestnenie na prvých troch priečkach. Veríme, že získané nové skúsenosti Stanka zúročí na strednej škole a bude sa tejto oblasti venovať aj naďalej. Ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu!

                                                                                                                                         Mgr. Anna Tkáčová

            Výsledkovú listinu si môžete pozrieť tu: 

             

        • Matematické sústredenie so SEZAMkom
          • Matematické sústredenie so SEZAMkom

          • Od piatka 27. mája do nedele 29. mája sa žiaci našej školy Filip Čekan, Kristián Olexa, Matej Štieber a Tereza Tejbusová zúčastnili matematického sústredenia SEZAMko v Zuberci, ktoré každoročne organizuje Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity s podporou nadácie ESET. Seminár ZAujímavej Matematiky bol pre nás odmenou za to, že sme sa zúčastnili zimnej aj letnej časti súťaže, kde sme úspešne riešili rôzne zaujímavé matematické úlohy. Na sústredení na nás čakali nielen odborné prednášky, ale aj rôzne športové i zábavné aktivity. Boli to skvelé tri dni, počas ktorých sme sa veľa naučili a našli sme si nových kamarátov.

            Za všetkých zúčastnených Tereza Tejbusová, 6. A

        • Pestrý Deň detí
          • Pestrý Deň detí

          • MDD je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Každoročne je to 1. jún.  Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952. Cieľom tohto sviatku je urobiť deťom radosť a potešiť ich srdiečka.

             Aj nám sa to podarilo, keď sme si na oslavu pre deti pripravili zaujímavý program. Hneď ráno sa  predstavili sokoliari zo Sabinova. Deťom vyčarili úsmev na tvári a obdiv z dravcov žijúcich v našej prírode. Potom žiaci pod vedením triednych učiteľov absolvovali individuálne aktivity. Niektorí navštívili v Prešove synagógu a prešli centrom mesta. Deviataci si pripravili zaujímavé vedomostno-športové činnosti  pre mladších kamarátov z piateho ročníka. Iní zasa strávili pekné chvíle v prírode pri opekačke. Samozrejme, nechýbali ani rôzne pohybové hry. Časť detí sa zúčastnila na kultúrnom programe v mestskej galérii pri príležitosti ocenenia najlepších výtvarných a literárnych prác v súťaži „Lipany v mojom srdci.“ Pozvaným prítomným sa žiaci lipianskych základných škôl predstavili bohatým programom. Nechýbal folklór, divadielko, tanec a spev.

            V tento deň  bolo vidieť na detských tvárach nefalšované pocity šťastia a naplnenia. Správne prežité chvíle neobohatili len ich, ale aj nás, dospelých.

                                                                                                                                   A. Štroncerová

        • DEŇ BRITSKEJ KULTÚRY
          • DEŇ BRITSKEJ KULTÚRY

          • Naša škola pred pandémiou pravidelne organizovala Deň britskej alebo americkej kultúry. Tento rok sme v piatok 27. mája mali po trojročnej pauze opäť príležitosť dozvedieť sa niečo o britskom spôsobe života. Žiaci mohli ochutnať tradičné anglické sladkosti, dobre známy čaj s mliekom alebo si vyskúšať rôzne aktivity.
            Tento zážitok prišiel ozvláštniť britský lektor Jonathan Gresty, ktorému veľmi pekne ďakujeme za návštevu a v budúcnosti sa tešíme na ďalšie rovnako príjemné stretnutia.

            Sára Šomjaková, 9. E

             

        • Multimediálny výchovný koncert TRENDSETER
          • Multimediálny výchovný koncert TRENDSETER

          • Dňa 12.5.2022 sa uskutočnil v našej škole pre deti 1. a 2. stupňa výchovný koncert skupiny Aya, ktorý bol zameraný na elimináciu a prevenciu kyberšikanovania.

            Skupina Aya sa zamerala na vysvetlenie negatívnych javov ako sú ohováranie, nadávanie, zastrašovanie, zverejňovanie trápnych alebo upravovaných fotografií, grooming, krádež identity iného človeka, vytváranie falošných profilov s cieľom zosmiešniť iných. Hlavným cieľom bolo priblížiť žiakom riziká virtuálneho sveta a sociálnych sietí. Žiaci boli konfrontovaní príbehmi vystavanými na báze reálnych skúseností, príbehmi svojich rovesníkov. Primeraným spôsobom im  bolo vysvetľované, že aj nevinný žart vo virtuálnom svete dokáže niekedy ohroziť zdravý vývoj mladistvých. Žiaci boli oboznámení s možnosťami riešenia kyberšikany, so zariadeniami a konkrétnymi osobami, na ktoré sa môžu v prípade problémov obrátiť.

            Aby sa naši žiaci počas koncertu nenudili, mohli si spolu so skupinou Aya zaspievať zopár piesní  i zapojiť sa do náučného kvízu. Spätná väzba žiakov poukazovala na aktuálnosť danej tematiky.

            Skupine Aya týmto veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na jej ďalší koncert u nás!

             

            Mgr. Eva Pavlovská

      • Kontakty

        • Základná škola Lipany, Komenského 113
        • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
        • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
        • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje