• Tekvicohranie

          • V poslednom októbrovom týždni sa chodba našej školy premenila na tekvicové všeličo.

            Tvorivý duch a kreativita rodičov, žiakov, učiteľov a vychovávateliek vytvorili prekrásnu výstavku z tekvíc a jesenných plodov. Spoločne sme objavili čaro jesene. Žiaci si pripravili aranžmány od obrovských až po tie najmenšie tekvičky. Fantázii sa naozaj medze nekládli a výsledok bol ohromujúci. Výstavka bola otvorená aj pre verejnosť. Vďaka snahe o najkrajšiu tekvičku sme pritiahli deti , aby predviedli nielen svoju šikovnosť, ale aj umelecké nadanie. Zároveň podporujeme spoluprácu rodiny so školou, a tak prispievame k skrášleniu jej priestorov. Aj keď sme veľmi chceli oceniť ten najkrajší nápad,  pre vysokú úroveň výtvorov nie je možné vybrať iba jeden. Práve táto výstavka potvrdzuje, že ak sa spojí usilovnosť a kreativita viacerých, vznikne jedno krásne spoločné dielo.

            Všetkým ešte raz ďakujeme a už teraz sa tešíme na budúcoročné Tekvicohranie.

                                                                     za všetkých A. Štroncerová

        • Zážitkové čítanie
          • Zážitkové čítanie

          • V pondelok 24. októbra sme so žiakmi 3.B a 4.B navštívili divadlo Viola.

            Prenesené vyučovanie hodiny čítania do divadla by malo pomôcť pri rozvoji a vzdelávaní detí a súčasne prispieť k zvýšenému záujmu o čítanie, k zlepšeniu čitateľskej gramotnosti a rozvíjaniu komunikačných zručností. Na takéto čítanie sme boli prvý raz, ale všetci pozorne počúvali a aktívne sa zapájali do veršov z knihy Daniela Heviera Krajina Zázračno. Zvyšný čas sme využili na prehliadku mesta Prešov a spoznávanie jeho kultúrnych pamiatok.

            Deťom sa takéto zážitkové čítanie veľmi páčilo a obohatilo ich, preto sa tam určite opäť radi vrátime.

                                                                                                                            učiteľky 3. B a 4. B

             

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Dňa 18.októbra sa žiaci našej školy zapojili do celosvetovej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a mier vo svete. Modlitbovú reťaz spoločne s deťmi z celého sveta odštartovali zástupcovia jednotlivých tried z prvého a druhého stupňa o 9:00 hod. modlitbou ruženca. Následne sa ho modlili žiaci tried v rámci hodín náboženskej výchovy.

            Veríme, že touto iniciatívou sa aj vďaka našim deťom podarilo vyprosiť mier a pokoj hlavne pre vojnou a hladom sužované deti sveta.

        • Technická olympiáda školské kolo
          • Technická olympiáda školské kolo

          • 11. októbra sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Technickej olympiády pre žiakov 5. až 9. ročníka. Olympiáda prebiehala formou online testu. Zúčastnilo sa jej spolu 44 žiakov v dvoch kategóriách. Žiaci preukázali svoje teoretické vedomosti, technické myslenie a priestorovú predstavivosť.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu a úspešným riešiteľom k umiestneniu blahoželáme!

            Postupujúci žiaci sa už usilovne pripravujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční prezenčne 24. novembra 2022 v Sabinove.

            Kategória A:

            1. Stanislava Novická, 9. A - postupuje

            2. Michael Varga, 9. A - postupuje

            3. René Stašenko, 9. A

            Kategória B:

            1. Matej Molčan, 7. D - postupuje

            2. Dávid Mertinko, 7. E

            3. Tadeáš Molčan, 7. B

             

            Ing. Zuzana Sladkovská

             

        • Deň jablka a ochutnávka odrôd
          • Deň jablka a ochutnávka odrôd

          • Sladučkú chuť červených jabĺk, ale aj charakteristickú kyslosť zelených odrôd, sme si pripomenuli vďaka Medzinárodnému dňu jablka. Tento deň každoročne pripadá na 21. októbra a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Jablone nájdeme azda v každej slovenskej záhrade a sú symbolom nášho ovocinárstva.

            Na Deň jabĺk sme mali možnosť ochutnať a porovnať chuť štyroch odrôd jabĺk, pokochať sa pohľadom na výstavku tohto ovocia a v školskej rozhlasovej relácii nám  význam a  dôležitosť tohto ovocia zdôraznili Bianka Dudlová a Matej Haladej zo 7. C triedy. Koniec-koncov pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Exkurzia ôsmakov
          • Exkurzia ôsmakov

          • Október bol pre našich ôsmakov plný zážitkov. Navštívili sme Solivar v Prešove a Slovenské opálové bane.

            Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka a patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to  komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia. Z pútavého a poučného výkladu sme získali množstvo  informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní tohto „bieleho zlata“.

            Slovenské opálové bane sa nachádzajú medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Sú najstaršie a najrozsiahlejšie svojho druhu na celom svete. Fantastický zážitok mali žiaci z úžasného výkladu sprievodcov, ktorí žiakom priblížili históriu slovenských opálových baní, nazreli sme aj do každodenného života baníkov, ukázali nám, aké nástroje sa v tom čase používali na dolovanie opálu. Veľmi zaujímavý bol určite Permoník, strážca pokladov a nerastov v podzemí, ktorého mali žiaci hľadať .

            Exkurzia splnila výchovno-vzdelávací cieľ, bola to výborná skúsenosť, odporúčam pozrieť .

            Mgr. Janka Hucková

          • Milí žiaci!

          • V týchto dňoch je spustená registrácia do súťaže YPSILON – slovina je hra.

            Je to zábavná súťaž pre žiakov základných škôl a 8.ročných gymnázií v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.

            Úlohou súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že „slovina“ vie byť zábavná.

             

            Súťaž prebieha v 9-tich kategóriách:

            Kategória YPSILON 1 – žiaci 1. ročníka ZŠ

            Kategória YPSILON 2 – žiaci 2. ročníka ZŠ

            Kategória YPSILON 3 – žiaci 3. ročníka ZŠ

            Kategória YPSILON 4 – žiaci 4. ročníka ZŠ

            Kategória YPSILON 5 – žiaci 5. ročníka ZŠ

            Kategória YPSILON 6 – žiaci 6. ročníka ZŠ alebo prímy pri 8.r. gymnáziách

            Kategória YPSILON 7 – žiaci 7. ročníka ZŠ, alebo sekundy pri 8.r. gymnáziách

            Kategória YPSILON 8 – žiaci 8. ročníka ZŠ alebo tercie 8.r. gymnáziách

            Kategória YPSILON 9 – žiaci 9. ročníka ZŠ alebo kvarty pri 8.r. gymnáziách

             

            Súťaž sa môže uskutočniť iba na školách, ktoré do nej prihlásia aspoň 10 žiakov (spolu vo všetkých kategóriách).

            Podmienkou účasti žiaka na súťaži je uhradenie účastníckeho poplatku („štartovného“), ktorého výška je v šk. roku 2021/2022 stanovená na 6,50 € na súťažiaceho.

            V školskom roku 2022/2023 bude prebiehať 24. novembra 2022.

            Ak máte záujem, prihláste sa u svojho učiteľa slovenského jazyka do 8. novembra 2022.

            Bližšie informácie získate z plagátov v priestoroch školy a na stránke www.ypsilonsutaz.sk.

                                              Mgr. Anna Tkáčová, školská koordinátorka súťaže

          • Originálny dáždnik

          • Dievčatá zo 7. D triedy aj vďaka vám, keďže ste hlasovali za ich diela, vyhrali v celoslovenskej súťaži Jazyková reťaz 1. miesto v kategórii Módny doplnok. Lucia Bujňáková, Soňa Poráčová a Karolína Poláková urobili z dáždnika originálny módny doplnok. Témou bolo priateľstvo a výrazy s tým súvisiace, ktorými popísali a pokreslili dáždnik v rôznych jazykoch a doplnili symbolmi rôznych krajín. Cieľom súťaže je oboznámiť žiakov aspoň s niektorými výrazmi v iných jazykoch ako v tých, ktoré sa učia v škole.

            Druhý tím (Terézia Orlovská. Petronela Korinková a Kristína Džubáková) robil plagát na túto tému, ale v konkurencii sto trinástich plagátov nemali toľko šťastia.

            Obidva tímy odviedli dobrú prácu a výherkyniam gratulujeme.

                                                                 Ing. Mária Molnárová

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • 14. októbra sa uskutočnilo školské kolo v cezpoľnom behu, na ktorom sa zúčastnilo 81 žiakov a žiačok našej školy. Súťažilo sa v štyroch kategóriách. V kategórii žiakov 7. - 9.ročník vyhral Oliver Goliaš z 9. A. Na 2. mieste skončil Benjamín Mizerák z 8. E a 3. miesto obsadil Martin  Pribula z 9. D. V kategórii žiačok 7. - 9. ročník vyhrala Estera Bujňáková zo 7.C. Na 2. mieste skončila Monika Petrušová z 8.B a 3. miesto obsadila Ella Anna Nosáľová zo 7.A. V kategórii žiakov 5. - 6. ročník vyhral Stanislav Bujňák zo 6.E. Na 2. mieste skončil Filip Čekan zo 6.A a 3. miesto obsadil Dominik Rabik zo 6.A. V kategórii žiačok 5. - 6.ročník vyhrala Klára Petríková z 5.C. Na 2. mieste skončila Alžbeta Tomková zo 6.E a 3. miesto obsadila Karolína Čorňáková zo 6.E.

            Všetkým žiakom blahoželáme k dosiahnutým výsledkom. Škoda, že v tomto školskom roku sa neuskutoční ďalšie vyššie kolo tejto súťaže.                                                               

            Mgr. Jaromír Daněk

        • Rastlinkou za šťastím
          • Rastlinkou za šťastím

          • Keď ti učarujú kvety a ich pestovanie, prichádza radosť v záhradke, rodí sa láska k prírode a vypestovaným rastlinkám... Vitajte medzi kvetmi, rozhliadnite sa a inšpirujte. Zaujímavosti, postrehy a návody na pestovanie syngónií, monster, tradescantií, alocasií, hojí, sukulentov i ďalších druhov zo súkromnej zbierky si boli v stredu 12. októbra  a vo štvrtok 13. októbra v Mestskej galérii v Lipanoch pozrieť aj naši žiaci.

                                               PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Exkurzia piatakov do KH a P v Prešove
          • Exkurzia piatakov do KH a P v Prešove

          •      Aj tento školský rok si mohli naši piataci doplniť základné poznatky o vesmíre na exkurzii v Krajskej hvezdárni a planetáriu v  Prešove. V dňoch 28. septembra a 3. októbra  ich privítali jeho pracovníci v zrekonštruovaných priestoroch. Pripravili im hodnotný program, pri ktorom pod hviezdnou oblohou mohli uvažovať, či je naša Zem doska alebo guľa; poznávali súhvezdia; dozvedeli sa o pohyboch Zeme, o jej prirodzenej družici - o Mesiaci i ďalšie zaujímavosti o slnečnej sústave. Záver  už  tradične patril rozprávke „Krava na Mesiaci.“ Zážitkom pre nich bola aj cesta vlakom i prechádzka po našom krajskom meste.

                Za všetkých účastníkov, ktorí sa už teraz tešia na ďalšie aktivity...

                                                                                                                            Mgr. Anna  Ižariková

             

          • Didaktické hry 1. – 4. roč.

          • Prvý piatok v mesiaci október bol príjemný a hrejivý. V tento deň sme mohli zrealizovať didaktické hry v prírode. Cesta po cyklochodníku s pripravenými aktivitami bola pestrá a veselá. Deti si na rôznych stanovištiach vyskúšali svoju zdatnosť a šikovnosť. Úsmev na ich tvárach svedčil o spokojnosti a dobrej nálade. Unavení a uchodení sme sa všetci v poriadku vrátili do školy.

            A. Štroncerová

             

        • Remeslo má zlaté dno
          • Remeslo má zlaté dno

          • Ľudové remeslá prežívajú v súčasnosti svoj návrat. Svet sa neustále zrýchľuje a ľudia hľadajú pokoj a úľavu aj v tradíciách našich predkov. Mnohí si pod pojmom kultúrne dedičstvo predstavia len kultúrne pamiatky, budovy či predmety. Je to však i žijúce dedičstvo prenášajúce sa z generácie na generáciu.

            Posledný septembrový deň  nám mali možnosť ukázať tradičné remeslá rôzni remeselníci. Žiaci si mohli vyskúšať  zdobenie perníkov, drôtikovanie, plstenie, pletenie košíkov, paličkovanú čipku, tkanie kobercov, šúpoliarstvo, včelárstvo. Svoje bylinky nám predstavila naša bývalá vychovávateľka ŠKD  Eka Liščinská. Výrobu masla predviedla pani Gernátová z Krivian. Chutné „gruľovniky“ napiekli tety z Brezovice. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli k nádherne prežitému dňu.

            A. Štroncerová

        • Jazyková reťaz 2022
          • Jazyková reťaz 2022

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov v mesiaci september sa žiačky 7.D zapojili do súťaže Jazyková reťaz. Vytvorili dva tímy. Jeden tím robil plagát na tému priateľstvo a druhý tím mal urobiť ľubovoľný módny doplnok - tiež s touto témou. Rozhodli sa pre dáždnik.

            Na dole uvedenom linku môžete podporiť naše žiačky tým, že budete hlasovať za ich diela, osobitne za módny doplnok a osobitne za plagát. Hlasovanie prebieha do 15. októbra

            https://www.jazykovevzdelavanie.sk/jazykova-retaz-2022-dielka/#RETAZ22hlasujte

            Ďakujeme!

            Ing. Mária Molnárová

      • Kontakty

        • Základná škola Lipany, Komenského 113
        • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
        • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
        • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje