• VIANOČNÁ BURZA
          • VIANOČNÁ BURZA

          • ,,Vianoce nie sú o otvorení našich darčekov, ale o otvorení našich sŕdc,“ píše Janice Maeditere. Veríme, že aj v našej škole sa 15. decembra 2023 otvárali srdiečka počas jedenásteho ročníka akcie s názvom Vianočná burza. Pre našich žiakov bola spestrením predvianočného obdobia a zároveň akýmsi podnetom k uvedomeniu si podstaty Vianoc. Je vyvrcholením našich charitatívnych akcií a zapájajú sa do nej takmer všetci žiaci, učitelia, rodičia, pani vychovávateľky, starí rodičia. Každý sa snaží pomôcť.

            Všetky triedy mali vlastný stánok, v ktorom predávali svoje výrobky, alebo ponúkali nejakú službu. Žiaci mali možnosť preveriť si svoje ,,obchodné“ zručnosti pri predaji a snažili sa byť čo najviac kreatívni. Ponúkali vianočné ozdoby, knihy, oblečenie, hračky, koláče, bižutériu, ikebany, obálky prekvapenia, farbia nechty, vlasy, vytvárajú rôzne účesy a mnoho iného. Každý rok prekvapia niečím novým, originálnym. Tento rok sa nám podarilo vyzbierať neuveriteľných 2105 eur, ktoré rozdelíme žiakom našej školy.

            Ale nie je to iba o peniazoch. Je to o niečom viac, je to o dávaní, o obetovaní svojho času, hračiek, peňazí pre niekoho iného, možno spolužiaka, ktorý sedí vedľa teba. Michael Quoist povedal: ,,Ak obdarovávaš s myšlienkou, že dostanem niečo na oplátku, nedostaneš nič. Iba vtedy, keď dávaš a nečakáš nič späť, dostaneš všetko.“ K tomu vedieme aj našich žiakov. Za spoluprácu veľmi pekne ďakujem pani učiteľke Mgr. Blanke Baňasovej.

            VŠETKÝM VÁM VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!

            Mgr. Ľubica Hovancová

        • Od Ondreja do troch kráľov
          • Od Ondreja do troch kráľov

          • Vianoce sa nám nezadržateľne blížia a spolu s týmto obdobím sa u nás spájajú aj mnohé zvyky a tradície. Ako to bolo na Ondreja? Prečo na Barboru túžili dievčatá spoznať svojho ženícha?

            Odkiaľ prišli traja králi? Čo bolo v babičkinej truhlici? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky sa žiaci 1.- 6. ročníka dozvedeli 7.decembra na divadelnom predstavení Od Ondreja do Troch kráľov v podaní divadla Babadlo.

                                                                                                               Mgr. Sylvia Andrašková

        • Mikuláš, Mikuláš ...
          • Mikuláš, Mikuláš ...

          • Prídi svätý Mikuláško, prídi medzi nás, poteš slovom i darčekom všetkých tuná nás...
            Ako každý rok, aj tento k nám do školy zavítal Mikuláš. Mikuláš s anjelikmi prišiel medzi tých najmenších. Preveril našich žiačikov, či sa učia, či poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou, pesničkou alebo hrou na hudobnom nástroji. Mikuláš každého jedného obdaroval sladkosťami a anjelici predniesli posolstvo: „Bohu sa nepáčime pre veľké skutky, ale pre lásku s akou ich konáme.“
            Veru, veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“ A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska.
            Želajme si, aby sa nám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo či chvíľku pozornosti. Užime si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách.


            p. uč. Škapurová

        • Beseda s lektorom
          • Beseda s lektorom

          • V piatok 24. novembra do našej školy zavítal lektor z Veľkej Británie, pán  Keith John Clemens. V úvode nám vysvetlil  pôvod svojho mena. Porozprával nám o svojom živote vo Veľkej Británii. Chodil do cirkevnej(katolíckej) školy, ktorá bola veľmi náročná,  dievčatá a chlapci sa vzdelávali oddelene. Dozvedeli sme sa, že zamestnaním bol kapitánom ponorky. V námorníctve slúžil 25 rokov a na svoje povolanie bol veľmi hrdý. Zdôraznil, že  pri tejto práci je dôležitá disciplína. Na konci sme mu položili pár otázok. Zaznela otázka, či by sa rád vrátil k námorníctvu. Povedal, že mu bolo veľkou cťou byť námorníkom a slúžiť kráľovnej Alžbete II. a ak by mohol, tak by sa k tomu vrátil.

            Dominika Futejová , Tamara Ďuricová, Katarína Majtnerová 6.A

          • Poďakovanie

          • Naplnili sme 87 krabíc lásky. Pod záštitou triednych učiteľov každý prispel svojou troškou, aby ani jeden senior neostal na Vianoce bez darčeka. Škatule poputujú k tým, ktorí už veľa materiálneho nepotrebujú, ale písaný pozdrav a drobnosť ich zaiste zahreje pri srdiečku. Charitatívny kontext celoslovenskej akcie ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ priblížil potrebu pomáhať a byť empatický.

            V mene organizátorov ďakujeme žiakom, rodičom a priateľom školy.

             

             

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Aj tento rok sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1A (5. – 7. ročník) a 1B (8. – 9. ročník). Svoje vedomosti budú víťazi prezentovať aj v okresnom kole, ktoré bude 17. januára v Sabinove. Prajeme im veľa šťastia.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória 1A (5. – 7. roč.)

            1. Šimon Blichár - 7.C

            2. Soňa Angelovičová  - 7.A

            3. Barbora Tomková - 7.E

            II. kategória 1B (8. – 9. roč.)

            1. Dorota Urdová - 9.B

            2. Diana Škapurová - 8.E

            3. Matúš Tarasovič - 9.C

             

      • Kontakty

        • Základná škola Lipany, Komenského 113
        • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
        • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
        • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje