• BURZA INFORMÁCIÍ
          • BURZA INFORMÁCIÍ

          • Centrum poradenstva a prevencie, mesto Sabinov a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov zorganizovali 14. februára v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sabinove burzu informácií stredných škôl a zamestnávateľských organizácií. Na podujatí organizácie z okresov Sabinov a Prešov prezentovali svoje učebné a študijné odbory, resp.  svoj výrobný program. Na tejto zaujímavej akcii sa zúčastnili aj naši deviataci.

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • 8. januára sa uskutočnilo školské kolo Chemickej olympiády kategórie D. Najväčšie vedomosti preukázali sestry Lucia Majná a Klára Majná  z 9.A, na treťom mieste sa umiestnila Dominika Straková taktiež z 9.A. Dievčatá nás budú 14. marca reprezentovať v okresnom kole.

            Blahoželáme a nech sa im darí!

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • 13. februára naša škola  organizovala okresné kolo Biologickej olympiády  v kategórii C. Do okresného kola sa zaregistrovalo 14 žiakov (7 škôl okresu Sabinov) v teoreticko-praktickej časti a jedna žiačka v praktickej -experimentálnej časti. V teoretickej časti všetci súťažiaci riešili vedomostný test z botaniky, zoológie, anatómie a ekológie. V praktickej časti mali mikroskopické pozorovanie priečneho rezu dužinatej stonky. Úloha bola  náročná na technické zabezpečenie, na postup a aj preukázanie praktických zručností. Všetci žiaci to v pohode zvládli. Treťou časťou bola aplikačná časť a úlohy sa týkali praktického života - najprv práca s odborným textom, grafmi a potom riešenie úloh. Na úspešné riešenie teoreticko-praktickej časti mali určených presne 90 minút. Naši žiaci  si počas súťaže počínali statočne.

            Ďakujeme Karolíne Andraščíkovej a Kláre Majnej za reprezentáciu našej školy.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívnu účasť, kolegom – učiteľom biológie -  za prípravu svojich žiakov.

            Mgr. Janka Hucková – predsedníčka okresnej komisie

            výsledky:

                                                                                                                                                                  

          • „KARNEVAL - sviatok malých aj veľkých detí“

          • „Čo je to dnes veľký bál? A či dáky karneval? Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú.“

            To je krátky úryvok textu piesne zo Zlatej brány. Takto to vyzeralo u nás v škole na karnevale, ktorý sa konal 9. februára. Anjelici, tancujúce zvieratká, víly, princezné, bojovníci, športovci sa po celý čas zabávali, skákali a tancovali pri veselých pesničkách. A keď už nevládali, prišlo na rad prekvapenie v podobe výhier. Všetky masky si odniesli nejakú cenu a aj preto asi každý z tejto akcie odchádzal spokojný a s úsmevom na tvári.

            Tešíme sa, že opäť o rok sa prenesieme do sveta rozprávok, zábavy a tanca.

                                                p. uč.  Štroncerová

        • OK Šaliansky Maťko
          • OK Šaliansky Maťko

          • Prvý februárový týždeň sa na ZŠ - Hviezdoslavova 1 konalo OK súťaže v prednese povesti Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali traja žiaci. Žiačka Júlia Majná zo 7. D obsadila 2. miesto, Lukáš Ščecina zo 4. B získal čestné uznanie a Jasmína Novodomská z 3. B sa umiestnila na krásnom 1. mieste. Ďakujeme za reprezentáciu našej školy a Jasmínke držíme palce v krajskom kole.

                                                                                                                                                      p. uč. Štroncerová

        • VŠETKOVEDKO
          • VŠETKOVEDKO

          • VŠETKOVEDKO je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. – 4. ročníka základných škôl. Súťaž obsahuje otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli - vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, informatická, dopravná, hudobná a výtvarná výchova.

            V tomto školskom roku sa do tejto súťaže  zapojilo 28 prvákov22  druhákov, 19  tretiakov a 16 štvrtákov.

            Žiaci bojovali v súboji o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Medzi deti, ktoré v súťaži odpovedali na všetky otázky správne, získali plný počet bodov a tak sa dostali do Galérie slávy patria Adela Karabinošová z 2. A triedyJonáš Štieber z 2. B triedy.

            Až 39 úspešných riešiteľov bolo odmenených za svoje vedomosti krásnymi vecnými cenami. Žiaci z Galérie slávy si domov odnášali okrem iného aj knižnú odmenu.

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Sylvia Andrašková

        • Jazykový kvet Lupienok – 2. miesto v celoslovenskom finále
          • Jazykový kvet Lupienok – 2. miesto v celoslovenskom finále

          • Žiak 4. A triedy Matyáš Tejbus sa zúčastnil jazykovo-prírodovednej súťaže Jazykový kvet – Lupienok 2024. Jeho úlohou bolo vytvoriť herbár, v ktorom preukázal nielen svoje jazykové vedomosti, ale musel ich prepojiť aj s vedomosťami z prírodovedy, literatúry a výtvarnou výchovou. Napísal krátke veršovanky a fakty o rastlinách v slovenskom a anglickom jazyku a herbár dotvoril  peknými kresbami. Jeho práca bola veľmi úspešná a Matyášov herbár postúpil do celoslovenského finálového kola, kde získal 2. miesto.

          • „Na počiatku bolo Slovo...“

          • Aj tento rok sa uskutočnila recitačná súťaž celej Košickej arcidiecézy v prednese kresťanskej poézie a prózy „... a Slovo bolo u Boha...“. A my sme nemohli chýbať! Súťažný deň 31. január 2024 sa v Košiciach začal svätou omšou, ktorú celebroval náš lipiansky rodák Mgr. Ján Kocúrko, MBA. Žiaci posilnení nielen na tele, ale aj na duši prednášali nie iba umelecké texty, ale predvádzali aj svoje talenty, originalitu, presvedčivosť, svoje vnútorné videnie a cítenie - kúsok seba.
            Našu školu v prednese poézie reprezentovala Júlia Majná zo 7. D a v prednese prózy Erika Tomková z 2. B, Matyáš Tejbus zo 4. A a Tereza Tejbusová z 8. C. Získali sme hneď dve prvé miesta - Matyáš Tejbus v II. kategórii a Júlia Majná v IV. kategórii. Erika Tomková v I. kategórii získala čestné uznanie.
            Z našich šikovných žiakov sa veľmi tešíme a srdečne im blahoželáme. Júlii a Matyášovi držíme päste v celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 23. marca 2024 v Bratislave.

            Mgr. Viera Škapurová

        • Svet podľa Hany
          • Svet podľa Hany

          • Prvé februárové predpoludnie strávili naši deviataci v prešovskom Divadle Viola. Zúčastnili sa na predstavení Svet podľa Hany, prostredníctvom ktorého sa oboznámili s jej zložitým životným príbehom.

            Prečo zložitým? Lebo život židovského dievčaťa/ženy v predvojnovom období, počas 2. svetovej vojny, ale aj po nej, lemovaný túžbou nájsť pravdu a ľudskosť navzdory peklám 20. storočia, vôbec nebol jednoduchý. Bola v ňom priamo povedaná pravda o tom, ako ľudí odvádzali do koncentračných táborov a aké ťažké bolo žiť  po holokauste. V tomto príbehu sa hlavná protagonistka príbehu Hana dokázala pozerať na veci z rôznych uhlov. Na jednej strane ju trápili spomienky, na druhej dokázala cítiť lásku a súcit. Ťažká téma holokaustu bola zaujímavo spracovaná pre náročnejšieho diváka a postupným vnikaním do histórie minulého storočia si deviataci uvedomia, ako to naozaj bolo.     

            (Hannah Arendtová bola výnimočná nemecko-židovská filozofka, politologička a novinárka 20. storočia, ktorej myšlienky zostávajú stále platné a ich posolstvo postupom času ešte silnie. Za dôležitú politickú mysliteľku označená až po smrti, kedy v desiatkach jazykov začali vychádzať preklady jej kníh. )

                                                  Mgr. Anna Tkáčová  

      • Kontakty

        • Základná škola Lipany, Komenského 113
        • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
        • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
        • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje