• Aktívny jazykový týždeň

          • V spolupráci s jazykovou školou SIDAS  sa nám opäť podarilo zorganizovať Engish Active Week pre žiakov piateho a šiesteho ročníka. Lektori David a Sean boli veľkým prínosom a určite nesklamali. Aktivity, ktoré s deťmi organizovali, boli pripravené a deti bavili. Žiakom sa veľmi páčilo, že mohli počuť originálne prízvuky a precvičovať cudzí jazyk s učiteľmi, ktorých cieľový jazyk je materinským jazykom. Hravé úlohy, pohodová atmosféra a zábava na hodinách žiakov naplnila elánom a jazykové výzvy prijímali s nadšením. Lektori boli nápomocní, ochotne sa rozprávali a zoznamovali so žiakmi a tiež vyjadrili spokojnosť. Tešíme sa na ďalšie rovnako príjemné a zábavné učenie.

            Mária Tejbusová

        • Celoštátne kolo vo vybíjanej
          • Celoštátne kolo vo vybíjanej

          • 13. do 14. júna sa žiačky našej školy, víťazky  krajského kola, zúčastnili celoštátneho kola v Šamoríne. Výborný výkon z krajského kola sa im však nepodarilo zopakovať. Po prehrách v skupine 13. júna bojovali ďalší deň o umiestnenie na 5. - 8. mieste.  V prvom zápase dňa vyhrali so žiačkami z Košického kraja. V posledných dvoch zápasoch v skupine, bohužiaľ, nezopakovali svoj výkon z prvého zápasu. Nakoniec naše dievčatá skončili na 7. mieste. Pri troche šťastia, ktoré patrí k športovým súbojom, sme mohli obsadiť aj vyššiu priečku. V základnej skupine sme mali dve družstvá, ktoré v konečnom účtovaní skončili na prvých dvoch priečkach. S víťazom celoštátneho kola sme odohrali vyrovnaný prvý polčas, ktorý sme prehrali iba o jednu žiačku. Svedčí to o vyrovnanosti družstiev. Aj tak si myslím, že účasť v celoštátnom kole patrí  k najvýraznejším úspechom vo vybíjanej v histórii našej školy. Poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy patrí týmto žiačkam: Estera Bujňáková, Bianka Dudlová, Nicola Franková, Tamara Gibartiová, Ester Gladišová, Viktória Kopnická, Karin Križalkovičová, Šarlota Majerská, Romana Michalíková, Ella Anna Nosáľová, Karolína Poláková a Dominika Straková.                                                                        

             

            Mgr. Jaromír Daněk

        • Zdravoťáci v ŠKD
          • Zdravoťáci v ŠKD

          • Po veľmi dlhej dobe sme  opäť mohli ukázať naše vedomosti a zručnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci, ktoré sme sa naučili na zdravotníckom krúžku . Nebolo to na našej vysnívanej súťaži Hliadok mladých zdravotníkov okresu Sabinov, ale navštívili sme Školský klub detí pri našej základnej škole. Dve popoludnia sme venovali našim malým družinárom a učili sme ich základné úkony pri poskytovaní prvej pomoci. Žiaci zo školského klubu detí boli veľmi aktívni a nám sa medzi nimi veľmi páčilo.

             

            Členovia zdravotníckeho krúžku

          • PROTESTNÉ ZHROMAŽDENIE PRACOVNÍKOV ŠKOLSTVA

          • 15. júna 2022 v Bratislave organizuje Odborový zväz školstva protestné zhromaždenie svojich zamestnancov za podpory miest a obcí na Slovensku.

            Dôvodom je nedostatočné financovanie v oblasti výchovy, vzdelávania, vedy, výskumu a športu. Akýkoľvek protest môže byť úspešný len vtedy, ak sa na ňom zúčastní čo najviac ľudí. Len vtedy môžu požiadavky protestujúcich naplno zarezonovať v ušiach politikov aj širokej verejnosti.

            Odborová organizácia pri ZŠ Lipany, Komenského 113 protestné zhromaždenie podporuje aj osobne. Ak sa protestu nemôžete zúčastniť, oblečte si do práce niečo žlté, prípadne pripnite žltú stužku.

        • Štúrov Zvolen 2022 – celoslovenská súťaž
          • Štúrov Zvolen 2022 – celoslovenská súťaž

          • V dňoch 2. - 3. júna sa vo Zvolene konal XXXV. ročník celoslovenskej súťaže žiakov základných a stredných škôl v rétorike Štúrov Zvolen. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Mesto Zvolen. Organizátorom celoslovenského kola, ktoré prebiehalo v nádherných priestoroch Zvolenského zámku, je Podpolianske osvetové stredisko Zvolen. Svoje regióny reprezentovali v jednotlivých kategóriách víťazi regionálnych kôl, medzi nimi aj naša žiačka Stanka Molčanová z 9. A v  II. kategórii (žiaci 7. – 9. ročníka ZŠ a 2. – 4. ročníka osemročných gymnázií). V silnej konkurencii tejto náročnej súťaže si počínala veľmi dobre, no nestačilo to na umiestnenie na prvých troch priečkach. Veríme, že získané nové skúsenosti Stanka zúročí na strednej škole a bude sa tejto oblasti venovať aj naďalej. Ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu!

                                                                                                                                         Mgr. Anna Tkáčová

            Výsledkovú listinu si môžete pozrieť tu: 

             

        • Matematické sústredenie so SEZAMkom
          • Matematické sústredenie so SEZAMkom

          • Od piatka 27. mája do nedele 29. mája sa žiaci našej školy Filip Čekan, Kristián Olexa, Matej Štieber a Tereza Tejbusová zúčastnili matematického sústredenia SEZAMko v Zuberci, ktoré každoročne organizuje Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity s podporou nadácie ESET. Seminár ZAujímavej Matematiky bol pre nás odmenou za to, že sme sa zúčastnili zimnej aj letnej časti súťaže, kde sme úspešne riešili rôzne zaujímavé matematické úlohy. Na sústredení na nás čakali nielen odborné prednášky, ale aj rôzne športové i zábavné aktivity. Boli to skvelé tri dni, počas ktorých sme sa veľa naučili a našli sme si nových kamarátov.

            Za všetkých zúčastnených Tereza Tejbusová, 6. A

        • Pestrý Deň detí
          • Pestrý Deň detí

          • MDD je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Každoročne je to 1. jún.  Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952. Cieľom tohto sviatku je urobiť deťom radosť a potešiť ich srdiečka.

             Aj nám sa to podarilo, keď sme si na oslavu pre deti pripravili zaujímavý program. Hneď ráno sa  predstavili sokoliari zo Sabinova. Deťom vyčarili úsmev na tvári a obdiv z dravcov žijúcich v našej prírode. Potom žiaci pod vedením triednych učiteľov absolvovali individuálne aktivity. Niektorí navštívili v Prešove synagógu a prešli centrom mesta. Deviataci si pripravili zaujímavé vedomostno-športové činnosti  pre mladších kamarátov z piateho ročníka. Iní zasa strávili pekné chvíle v prírode pri opekačke. Samozrejme, nechýbali ani rôzne pohybové hry. Časť detí sa zúčastnila na kultúrnom programe v mestskej galérii pri príležitosti ocenenia najlepších výtvarných a literárnych prác v súťaži „Lipany v mojom srdci.“ Pozvaným prítomným sa žiaci lipianskych základných škôl predstavili bohatým programom. Nechýbal folklór, divadielko, tanec a spev.

            V tento deň  bolo vidieť na detských tvárach nefalšované pocity šťastia a naplnenia. Správne prežité chvíle neobohatili len ich, ale aj nás, dospelých.

                                                                                                                                   A. Štroncerová

        • DEŇ BRITSKEJ KULTÚRY
          • DEŇ BRITSKEJ KULTÚRY

          • Naša škola pred pandémiou pravidelne organizovala Deň britskej alebo americkej kultúry. Tento rok sme v piatok 27. mája mali po trojročnej pauze opäť príležitosť dozvedieť sa niečo o britskom spôsobe života. Žiaci mohli ochutnať tradičné anglické sladkosti, dobre známy čaj s mliekom alebo si vyskúšať rôzne aktivity.
            Tento zážitok prišiel ozvláštniť britský lektor Jonathan Gresty, ktorému veľmi pekne ďakujeme za návštevu a v budúcnosti sa tešíme na ďalšie rovnako príjemné stretnutia.

            Sára Šomjaková, 9. E

             

        • Multimediálny výchovný koncert TRENDSETER
          • Multimediálny výchovný koncert TRENDSETER

          • Dňa 12.5.2022 sa uskutočnil v našej škole pre deti 1. a 2. stupňa výchovný koncert skupiny Aya, ktorý bol zameraný na elimináciu a prevenciu kyberšikanovania.

            Skupina Aya sa zamerala na vysvetlenie negatívnych javov ako sú ohováranie, nadávanie, zastrašovanie, zverejňovanie trápnych alebo upravovaných fotografií, grooming, krádež identity iného človeka, vytváranie falošných profilov s cieľom zosmiešniť iných. Hlavným cieľom bolo priblížiť žiakom riziká virtuálneho sveta a sociálnych sietí. Žiaci boli konfrontovaní príbehmi vystavanými na báze reálnych skúseností, príbehmi svojich rovesníkov. Primeraným spôsobom im  bolo vysvetľované, že aj nevinný žart vo virtuálnom svete dokáže niekedy ohroziť zdravý vývoj mladistvých. Žiaci boli oboznámení s možnosťami riešenia kyberšikany, so zariadeniami a konkrétnymi osobami, na ktoré sa môžu v prípade problémov obrátiť.

            Aby sa naši žiaci počas koncertu nenudili, mohli si spolu so skupinou Aya zaspievať zopár piesní  i zapojiť sa do náučného kvízu. Spätná väzba žiakov poukazovala na aktuálnosť danej tematiky.

            Skupine Aya týmto veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na jej ďalší koncert u nás!

             

            Mgr. Eva Pavlovská

        • Prvenstvo v krajskom kole
          • Prvenstvo v krajskom kole

          • 23. mája sa žiačky našej školy -  víťazky okresného kola - zúčastnili krajského kola vo vybíjanej žiačok ZŠ v Prešove. Zopakovali svoj vynikajúci výkon a obsadili 1. miesto. S jednou remízou a tromi víťazstvami vyhrali turnaj so 7 bodmi.  Žiačky z Humenného, ktoré skončili na 2. mieste, získali 4 body. Postup do celoštátneho kola si tak vybojovali s veľkým náskokom. Veríme, že svoju skvelú formu potvrdia aj v celoštátnom kole v Šamoríne a dosiahnu umiestnenie, s ktorým budú spokojní všetci. Poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy patrí týmto žiačkam: Estera Bujňáková, Bianka Dudlová, Nicola Franková, Tamara Gibartiová, Ester Gladišová, Viktória Kopnická, Karin Križalkovičová, Šarlota Majerská, Romana Michalíková, Ella Anna Nosáľová, Karolína Poláková a Dominika Straková.                                                                        

             

            Mgr. Jaromír Daněk

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • V pondelok 23. mája sa žiaci 1. stupňa preniesli do rozprávky, ktorú nám zahralo bábkové divadlo BABADLO, pôsobiace v Prešove. Krásny príbeh o sile všemocnej prírody  Sen jedného duba deti zaujal a s oduševnením sledovali jeho dej. Zároveň si pripomenuli, ako sa máme o prírodu starať, chrániť ju a pomáhať jej. Vďaka patrí pani učiteľke Andraškovej  za zorganizovanie akcie.

                         Za všetkých účastníkov A. Štroncerová

        • Exkurzia do KH a planetária v Prešove
          • Exkurzia do KH a planetária v Prešove

          • Dlho sa tešili naši piataci na exkurziu do planetária, ktorú mali sľúbenú ešte začiatkom školského roka. Po uvoľnení opatrení sa to konečne 6. a 9. mája podarilo. Už cesta vlakom do Prešova a späť bola pre mnohých zážitkom.

                 Pracovníci hvezdárne mali pre nich pripravený zaujímavý program. Žiaci si zopakovali základné poznatky o vesmíre z hodín geografie a zároveň si ich doplnili o ďalšie informácie – napr. o Slnku a planétach slnečnej sústavy, o pohyboch Zeme; pobudli pod hviezdnou oblohou; oboznámili sa s prístrojmi, ktoré sa v planetáriu a hvezdárni  používajú; nakúpili suveníry a nakoniec sa aj zasmiali z „kravy na Mesiaci.“

                 Súčasťou exkurzie bola aj prechádzka mestom a  prehliadka  jeho pamätihodností.

                 Vyučovanie mimo školy si všetci užili a domov prišli s množstvom zážitkov.

        • Knižné búdky
          • Knižné búdky

          • 9. mája pribudli v  areáli Základnej školy Komenského 113 a v parku mesta Lipany Knižné búdky. Prostredníctvom týchto búdok chceme zlepšiť prístup ku knihám pre čitateľov všetkých vekových kategórií a sociálnych skupín. Naším cieľom je v dnešnej digitálnej dobe zvýšiť u detí záujem o čítanie, rozvíjať a rozširovať slovnú zásobu, redukovať stres a posilňovať pamäť.

            Ak sa vám táto myšlienka zapáčila, dajte  šancu starým knihám, ktoré ležia zabudnuté v policiach, na pôjde, v skriniach u vás doma a vložte ich do ktorejkoľvek búdky. Určite sa niekomu práve tá vaša zapáči a urobíte mu tým veľkú radosť. Búdky slúžia na výmenu kníh, no nie je to povinné. Kto by chcel darovať  viac kníh a tie sa do búdok nezmestia,  môže ich odniesť do mestskej knižnice alebo na  Základnú školu  Komenského113.

            Knižne búdky fungujú na princípe :

            POŽIČAJ, PREČÍTAJ, VRÁŤ  alebo VYMEŇ za INÚ.

            Na výrobe  búdok sa podieľali žiaci ZŠ Komenského113 a študenti SOŠ - technickej Prešov. Finančne  nás podporilo aj mesto Lipany a Komunitná nadácia Modrá Torysa, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Verím, že tento projekt  bude šíriť radosť nielen z novoobjavených kníh, ale aj z náhodných stretnutí.

                                                                             Mgr. Sylvia Andrašková, koordinátorka projektu

             

        • Atletický štvorboj v ŠKD
          • Atletický štvorboj v ŠKD

          • Decimus Iunius Iuvenalis, známy skôr ako Juvenalis, povedal pred 1920-timi rokmi výrok, ktorý je pravdivý a jeho validitu nikto rokmi nespochybnil. Naozaj platí: ,,V zdravom tele zdravý duch.“ V tejto intencii síce náplň ŠKD cez telovýchovnú, zdravotnú a športovú oblasť realizujeme neustále, no 18. mája  mala pre deti trochu iný, súťaživejší podtón. Súťaž v štyroch atletických disciplínach porovnala sily všetkých detí.

            Atletického štvorboja sa zúčastnilo 129 členov ŠKD a absolútni víťazi družstiev Daniel Blizman, Richard Bartolomej Budaj, Damián Gibarti, Dávid Hovanec, Tom Humeňanský Lukáš Mikita, Ondrej Sirotňák, Tomáš Šimko, Štefan Verešpej ostávajú motiváciou pre všetkých zúčastnených do budúcich rokov.

                                                                                Športu zdar!

            Mgr. Martina Kocúreková

        • Sabinovský autorský a recitátorský máj
          • Sabinovský autorský a recitátorský máj

          • 17. mája sa po dvojročnej prestávke uskutočnil 37. ročník literárnej súťaže Sabinovský autorský a recitátorský máj. Súťaž sa konala v Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove a  žiaci našej školy v nej predviedli svoje autorské a recitátorské kvality.

            Školu reprezentovali títo žiaci: Lenka Emma Murínová (3.A), Michaela Lopuchovská (4.B), Alex Kriš (4.A), Júlia Majná (5.D), Bianka Dudlová (6.C), Tereza Tejbusová (6.A), Lukáš Grela (7.E), Tadeáš Ščerba (7.B), Klára Mišenková (8.A), Sandra Škopová (9.D), Jozef Drobňák (4.A), Romana Michalíková (6.E), Adam Fedák (6.A), Diana Škapurová (6.E), Dávid Mertinko (6.E) a Monika Petrušová (7.B).

            Siedmi žiaci sa prezentovali svojou vlastnou tvorbou, a teda mohli zažiť netradičný literárny workshop pod odborným vedením vysokoškolských pedagogičiek.  V recitátorskej časti poézie a prózy udelila porota pod vedením docenta Juraja Rusnáka ocenenie piatim našim žiakom  - Lenke Emme  Murínovej z 3.A, Alexovi Krišovi zo 4.A, Terezke Tejbusovej zo 6.A, Kláre Mišenkovej z 8.A a Sandre Škopovej z 9.D. Sandra Škopová zároveň získala prestížny titul laureátky tejto  literárnej súťaže.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme im mnoho ďalších úspechov.

            Mgr. Eva Pavlovská

             

          • Testovanie 5

          • Riaditeľstvo ZŠ Komenského 113 oznamuje,

            že dňa 18. 5. 2022 (v stredu)

            bude v škole prebiehať Testovanie žiakov 5. ročníka.

            Žiaci 6.,7., 8. a 9. ročníka majú riaditeľské voľno.

            Zároveň sú títo žiaci odhlásení z obedov.

        • Crossmintonisti zabodovali
          • Crossmintonisti zabodovali

          • 11. mája sa po dlhšej prestávke uskutočnil v Kysaku crossmintonový turnaj. Každý hráč sa snažil uhrať čo najviac víťazných setov. A snaha spolu s bojovnosťou priniesla aj pekné výsledky:

            Romana Michalíková – 1. miesto -  kategória U16

            Karolína Čorňáková – 1. miesto -  U12

            Laura Čorňáková – 3. miesto -  U12

            Rastislav Hoza - 3. miesto  -  U12

            Romana a Karolína, ale aj náš najskúsenejší hráč – Ján Ščavnický, majú za sebou aj turnaje v Poľsku a Maďarsku s výbornými výsledkami.

            Všetkým ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a nášho mesta a prajeme veľa úspechov hlavne na Majstrovstvách sveta v Zagrebe, ktoré sa uskutočnia v závere školského roka.

        • SLÁVIK SLOVENSKA
          • SLÁVIK SLOVENSKA

          • Okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska sa uskutočnilo 10. 5. 2022 priestoroch  ZUŠ v Lipanoch. Opäť sa tu rozozvučali  ľudové  piesne v podaní najkrajších detských  hláskov, ktoré sa prezentovali v troch kategóriách. Všetci zúčastnení  si tak konečne po dlhšom čase mohli naplno vychutnať  túto príjemnú súťažnú atmosféru.

            Našu školu reprezentovali: Lukáš Ščecina z 2. B (1. kat.), Tamara Gibartiová z 5. A (2. kat.) a Tadeáš Ščerba zo 7. B (3. kat.).  Spevácke výkony hodnotili trojčlenné odborné poroty pod vedením známych speváčok ľudových piesní - Moniky Kandráčovej, Vierky Horňákovej a vedúceho ľudovej hudby Balážovci - Stanislava Baláža. Vo veľmi silnej speváckej konkurencii sa nakoniec podarilo vyspievať Lukášovi Ščecinovi 3. miestoTamara Gibartiová získala čestné uznanie za skvelý spevácky výkon. Pánovi učiteľovi Patrikovi Bačovi zo ZUŠ v Lipanoch patrí poďakovanie za výborný  akordeónový sprievod.

             Na konci podujatia súťažiacich potešilo malé prekvapenie v podobe hudobného darčeka DĽH pod vedením p. uč. Antona Lazoríka a vystúpenie Moniky Kandráčovej so spoločnou záverečnou piesňou.

            Spevákom srdečne blahoželáme a želáme im ešte veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Mária Jochmanová

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje