• Ypsilon – slovina je hra (vyhodnotenie súťaže)

          • V tomto školskom roku sme sa opäť zapojili do celoslovenskej súťaže Ypsilon – slovina je hra.

            Súťažiaci si mohli porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť svoje schopnosti, dosiahnuť uznanie, reprezentovať a zviditeľniť svoju školu. Z našej školy súťažilo 11 žiakov formou vedomostného testu pre jednotlivé ročníky. Testy sa hneď po vypracovaní zaslali organizátorom súťaže, ktorí ich opravili, obodovali a zostavili výsledkovú listinu. Hlavnou cenou v každej kategórii je smartfón. Tohto roku získalo hlavné ceny až 10 súťažiacich v každej kategórii, čo je spolu 90 cien.

            Zároveň všetci súťažiaci s úspešnosťou 100% boli odmenení praktickým vakom a každý účastník bez ohľadu na dosiahnutý výsledok dostal malý darček s logom súťaže a diplom. Novinkou tohtoročnej súťaže je cena pre školu – dataprojektor.

            Z našej školy šiesti súťažiaci dosiahli 100% úspešnosti (Ema Gernátová, Sára Struková, Lukáš Ščecina, Kristínka Pavlinská – všetci z 3.B, Alex Kriš z 5.C a Paľko Barta z 5.E). Bohužiaľ, ceny, ktoré sa žrebujú spomedzi najlepších účastníkov, sa im neušli. No šťastie sa usmialo na Dávida Mertinka zo 7.E, ktorý získal knihu Detská univerzita aj pre dospelých za 7. miesto vo svojej kategórii.

            Podrobné výsledky sú zverejnené na stránke ypsilonsutaz.sk v sekcii výsledky.

                                                                      Mgr. Anna Tkáčová, školská koordinátorka súťaže

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • 12. januára sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády v kategórii C. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka predviedli svoje  vedomosti v teoretickom online teste.

            Najúspešnejší boli:
            1. Vratko Molčan (8. A)

            2. Šarlota Tomková (9. A)

            3. Miroslav Sabolík (8. A)
             
            Blahoželáme a želáme veľa trpezlivosti a elánu pri príprave na okresné kolo.

            Do okresného kola postupujú prví dvaja umiestnení.

            Mgr. Janka Hucková

        • Školské kolo Pytagoriády
          • Školské kolo Pytagoriády

          • 7. – 8. decembra sa na celom Slovensku, teda aj v našej škole, uskutočnili školské kolá matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Úspešnými riešiteľmi sa stali tí žiaci, ktorí mali správne vyriešených aspoň 10 úloh z 15. V tomto prípade sa žiakom počítali aj bonusové body za ušetrený čas. Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a pozvaným žiakom budeme držať palce na okresnom kole v marci.

            Výsledky si môžete pozrieť v prílohe:

          • Opäť MAJSTRI

          • 29. novembra sa v našej škole uskutočnilo OK vo volejbale žiakov. Súťaže sa okrem našej školy zúčastnili aj žiaci Gymnázia v Lipanoch a ZŠ - Hviezdoslavova 1, Lipany.

            Naši žiaci zvíťazili nad oboma školami a obsadili prvé miesto  po dramatických súbojoch plných zvratov v stretnutiach. Druhú priečku obsadilo Gymnázium Lipany a na treťom mieste sa umiestnila ZŠ - Hviezdoslavova 1.

            Našu školu reprezentovali títo chlapci: kapitán Miroslav Sabolík, Sebastián Omasta, Kevin Budaj, Tomáš Pavlovský,  Martin Kaperák, Matej Michalík, Branislav Maďar, Dávid Šomják a Matej Kandráč   pod vedením Mgr. Huga Reichstädtera. Víťazom gratulujeme a želáme ďalšie úspechy v ich športovom raste.

        • VIANOČNÁ BURZA
          • VIANOČNÁ BURZA

          • 22. decembra  sa v našej škole konal desiaty ročník akcie s názvom Vianočná burza. Pre našich žiakov bola spestrením predvianočného obdobia a zároveň akýmsi podnetom k uvedomeniu si podstaty Vianoc. Je vyvrcholením našich charitatívnych akcií a zapájajú sa do nej takmer všetci žiaci, učitelia, rodičia, pani vychovávateľky i starí rodičia. Každý sa snaží pomôcť. Výťažok z burzy je venovaný na nákup potrebných vecí pre žiakov našej školy, ktorí to najviac potrebujú. 

            Všetkým vám veľmi pekne ďakujeme.

                                                   Mgr. Ľubica Hovancová   

             

        • Predvianočná nálada v škole
          • Predvianočná nálada v škole

          • Témou Vianoc sme v našej škole žili už začiatkom mesiaca december, keď k nám zavítal Mikuláš a chodby sa rozžiarili ligotavou výzdobou. V tomto duchu sme pokračovali pri príprave programov a vianočných ozdôb.

            19. decembra sa žiaci folklórneho a divadelného krúžku spojili s kamarátmi z 1.C, 3.B. a 6.E a vytvorili vianočné pásmo. Svojím spevom, tancom a vinšmi podporili sviatočnú náladu počas mestských trhov.

            22.decembra sa žiaci folklórneho krúžku zapojili do koledovania a vyzbierali peknú sumu 160 eur. Z týchto peňazí budú podporené projekty Dobrej noviny.

            Vyučujúci taktiež nezaháľali, jazyková miestnosť sa premenila na tvorivú dielňu, odkiaľ vyšli pestrofarebné ikebany, ozdoby a hlavne dobrá nálada, ktorá sa, dúfajme, našou školou bude niesť aj v novom roku 2023.

          • Dôležitý oznam

          • Mesto Lipany podľa ustanovenia § 6 ods. 1 zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, § 6 ods. 12 písm. c) zákona . 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 28 ods. 5, § 49 ods. 4, § 114 ods. 6, § 116 ods. 6,  § 140 ods. 10 a § 141 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydáva túto novelu všeobecne záväzného nariadenia:

            Príspevok v školskom klube detí (“ŠKD) sa mení a po zmene znie nasledovne:

                 Na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí prispieva zákon zástupca žiaka mesačne sumou 6,00 € na 1 žiaka.

            Príspevok v centre voľného času (“CVČ) sa mení a po zmene znie nasledovne:

                 Na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť centra voľného času prispieva zákon zástupca žiaka mesačne sumou 2,00 € na 1 žiaka.

                 NovelVšeobecne záväzného nariadenia o určení čiastočných   úhrad v školách a školských  zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lipany bola prerokovaná a schválená na III. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Lipanoch dňa 14. 12. 2022 a nadobúda účinnosť dňa 01. 01. 2023.

        • Prečo práve Luskáčik?
          • Prečo práve Luskáčik?

          • Balet Luskáčik bol prvýkrát uvedený na scéne Marínskeho divadla v Petrohrade 6. decembra pred vyše sto rokmi. Odvtedy sa jedno z najslávnejších baletných predstavení hrá po celom svete. Nádherné tanečné kreácie hlavných postáv či nesmrteľná hudba P. I. Čajkovského očarila aj našich ôsmakov, ktorí sa 5. decembra zúčastnili baletu Luskáčik v priestoroch Štátneho divadla v Košiciach. V čarovnej atmosfére blížiacich sa vianočných sviatkov ožívali v príbehu bez slov rozprávkové postavičky, ktoré nesú nadčasové posolstvo boja dobra a zla a pomáhajú ľuďom v hľadaní skutočného šťastia a spravodlivosti. Táto návšteva divadla bola pre žiakov veľkým prínosom, lebo sa mohli nielen niečo nové dozvedieť  o balete, ale aj precítiť slávnostnú atmosféru divadelného predstavenia. Tiež mali možnosť spoznať priestory historickej budovy divadla a centrum mesta Košíc. Poďakovanie patrí najmä pani učiteľke  Mgr. Blanke Baňasovej a triednym učiteľkám 8. ročníka, ktoré podujatie zorganizovali.

            Za všetkých Mgr. Mária Jochmanová

            učiteľka HUV

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 24. novembra sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1A (5. – 7. ročník) a 1B (8. – 9. ročník). Svoje vedomosti budú víťazi prezentovať aj v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 19. januára. Prajeme im veľa šťastia.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória 1A (5. – 7. roč.)

            1. Karolína Nováková - 6.C

            2. Šimon Blichár - 6.C

            3. Alex Sopčák - 6.A

            II. kategória 1B (8. – 9. roč.)

            1. Martina Verešpejová - 9.E

            2. Ján Diabolko - 9.D

            3. Martin Kožuško - 8.E

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • HIV – vírus, o ktorom sa veľa hovorí, ale ...

            AIDS - ochorenie prinášajúce paniku, ale pre ľudstvo neprijateľné odpovede. Od roku 1988 je 1. december Svetovým dňom boja proti AIDS a ľudia na celom svete si v tento deň pripomínajú nebezpečenstvo prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie.

            Žiaci deviateho ročníka sa 1. decembra  zúčastnili na výchovno-preventívnej prednáške s názvom Prevencia HIV/AIDS.

            Táto prednáška mala poukázať  na šírenie osvety v rámci tejto problematiky a zároveň mala doplniť žiakom   informácie o HIV/AIDS, ozrejmiť mýty a fakty, odpovedať na otázky žiakov.

            V tento deň na vyjadrenie podpory vedcom, zdravotníkom, deťom a všetkým, ktorí si za toto ochorenie nemôžu, a na vyjadrenie spolupatričnosti v boji proti AIDS si deviataci našej školy  pripli  červenú  stužku, ktorá je symbolom boja proti tejto nevyliečiteľnej chorobe.

            Mgr. Janka Hucková

        • 1.	miesto vo vybíjanej
          • 1. miesto vo vybíjanej

          • Stalo sa už takmer tradíciou, že naša škola organizuje okresné kolo vo vybíjanej. V tomto školskom roku sa konalo už 1. decembra. Zúčastnili sa na ňom žiačky piatich škôl okresu Sabinov. V tomto školskom roku to boli vyrovnané zápasy. V celkovom hodnotení vyhrali turnaj naše žiačky zo ZŠ Lipany, Komenského 113. Ako víťaz okresu Sabinov tak postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční v máji 2023 v Prešove. Veríme, že zopakujú dobrý výkon z okresného kola a dosiahnu umiestnenie, s ktorým budú spokojní všetci. Našu školu reprezentovali: Estera Bujňáková, Bianka Dudlová, Kristína Džubáková, Viktória Kopnická, Karin Križalkovičová, Viktória Lipovská, Ella Anna Nosáľová, Anna Pavlinská, Vanesa Pellová, Karolína Poláková, Stanislava Skladaná a Tereza Tejbusová.

                                                                                                           Mgr. Jaromír Daněk

        • Druhé miesto vo volejbale
          • Druhé miesto vo volejbale

          • Po dvojročnej prestávke sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo volejbale v Brezovici. Turnaj sa uskutočnil 2. decembra za účasti štyroch škôl okresu Sabinov. V tomto školskom roku sa hral MIDIcoolvolley - štvorkový volejbal na ihrisku 14x7 m. Na turnaji podali dievčatá pekný výkon, keď dokázali zvíťaziť v dvoch zápasoch. Prehra s domácimi žiačkami z Brezovice znamenala pre naše žiačky pekné 2.miesto. O toto umiestnenie  sa pričinili svojimi výkonmi: Estera Bujňáková, Bianka Dudlová, Ester Gladišová,  Karin Križalkovičová, Tamara Molčanová, Ella Anna Nosaľová a Stanislava Skladaná.

            Mgr. Jaromír Daněk.

        • Aktívni v dobre
          • Aktívni v dobre

          • V tomto duchu sa na našej škole niesol aktívny týždeň – Európsky týždeň boja proti drogám.

            Naši telocvikári opäť pripravili  na tento týždeň skvelé športové aktivity, pomocou ktorých

            žiakov zamerali a inšpirovali k dobrému a zdravému spôsobu života.

            Veľká vďaka!

            Žiakom bolo venované aj rozhlasové vysielanie k danej téme a v ďalších riadkoch uvádzame základné myšlienky:

            Naučte sa povedať nie, nechcem. Odolajte nátlaku i lákavej ponuke. Buďte hrdí nato, že neberiete žiadnu drogu.

            Predchádzajte nude a nečinnosti.

            Buďte informovaní. Je dôležité poznanie a učenie sa o zdravom životnom štýle.

            Je správne rozvíjanie dôvery v rodine, citové väzby, pozitívne hodnoty a úctu k životu a zdraviu.

            Nezabúdajte na to, že zážitok s drogou je krátky, ale utrpenie, ktoré spôsobí, trvá dlho.

                             Mgr. Janka Hucková a telocvikári

        • Geografická olympiáda – školské kolo
          • Geografická olympiáda – školské kolo

          • 23. novembra prebehlo prostredníctvom platformy EduPage školské kolo 51. ročníka Geografickej olympiády online formou. Žiaci vypracovávali test s úlohami za 100 bodov v časovom limite 90 minút. Zastúpené boli všetky kategórie žiakmi jednotlivých ročníkov, ktorí o súťaž prejavili záujem.

            Výsledky súťaže:

            Kategória G ( 5. ročník):

            1. Matias Kračinovský - V.C
            2. Jozef Špes – V.E
            3. Viktória Figurová – V.A
            4. Martin Pavlinský – V.C
            5. Anna Baňasová – V.B
            6. Katarína Majtnerová – V.A
            7. Tibor Vaľko – V.B
            8. Tamara Ďuricová – V.A

            Kategória F (6. – 7. ročník):

            1. Karolína Andračšíková – VII.E
            2. Ella Anna Nosaľová – VII.A
            3. Peter Štefčák – VI.A
            4. Vratko Minárik – VII.A
            5. Filip Čekan – VI.A
            6. Matúš Kyjovský – VI.A
            7. Dominik Rabik – VI.A

            Kategória E (8. – 9. ročník):

            1. Martin Kožuško – VIII.E
            2. Šarlota Tomková – IX.A
            3. Oliver Goliaš – IX.A
            4. Vratko Molčan – VIII.A
            5. Ján Kožuško – IX.A
            6. René Stašenko – IX.A
            7. Stanislava Novická – IX.A
            8. Miroslav Sabolík – VIII.A
            9. Michael Varga – IX.A
            10. Damián Bujňaček – VIII.A
            11. Adrián Petrík – VIII.E

            Všetci súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi. Prví traja z každej kategórie postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať v marci 2023.

            Všetkým mladým geografom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa šťastia v okresnom kole!

                                                                                                                                                    Mgr. A. Ižariková

        • Úspešný iBobor
          • Úspešný iBobor

          • Výsledky celoslovenskej online informatickej súťaži IBOBOR.

            V kategórii Kadet sa na prvom mieste, s plným počtom bodov 80, umiestnil René Stašenko z 9.A. Darilo sa aj Oliverovi Goliašovi z 9.A, ktorý získal 76 bodov.

            kategórii Benjamín získala Lívia Ivanková zo 7.E  66,66

            bodov a rovnaký počet bodov 54,67 získali Vratko Minárik zo 7.A a Laura Čorňáková zo 7.E.

            kategórii Bobrík  84 bodov získali Alex Kriš z 5.C, Bohuslav Dulin zo 4.B a Jozef Špes z 5.E.

            kategórii Drobec Sára Struková z 3.B získala 60 bodov, Ema Gernátová z 3.B získala 56 bodov.

            Blahoželáme všetkým a tešíme sa, že máme takých šikovných žiakov.

            Koordinovala: PaedDr. Ľudmila Pčolková

          • Udelenie riaditeľského voľna - oznámenie

          • Riaditeľ Základnej školy Lipany, Komenského 113 oznamuje rodičom a žiakom, že na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 8 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z., ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách  

            udeľuje dňa 18.11.2022 (piatok)  

            riaditeľské voľno pre žiakov 1. až 9. ročníka z dôvodu šetrenia energií. 

             

        • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka
          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • 10. novembra prebehlo v Sabinove okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka, v ktorom si zmerali sily víťazi jednotlivých školských kôl. Našej žiačke Stanke Novickej z 9. A sa darilo a po vyhodnotení všetkých troch častí (písomných a ústnej) napokon obsadila 3. miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

                                                                  Mgr. Anna Tkáčová

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje