• „Na počiatku bolo Slovo...“

          • Aj tento rok sa uskutočnila recitačná súťaž celej Košickej arcidiecézy v prednese kresťanskej poézie a prózy „... a Slovo bolo u Boha...“. A my sme nemohli chýbať! Súťažný deň 31. január 2024 sa v Košiciach začal svätou omšou, ktorú celebroval náš lipiansky rodák Mgr. Ján Kocúrko, MBA. Žiaci posilnení nielen na tele, ale aj na duši prednášali nie iba umelecké texty, ale predvádzali aj svoje talenty, originalitu, presvedčivosť, svoje vnútorné videnie a cítenie - kúsok seba.
            Našu školu v prednese poézie reprezentovala Júlia Majná zo 7. D a v prednese prózy Erika Tomková z 2. B, Matyáš Tejbus zo 4. A a Tereza Tejbusová z 8. C. Získali sme hneď dve prvé miesta - Matyáš Tejbus v II. kategórii a Júlia Majná v IV. kategórii. Erika Tomková v I. kategórii získala čestné uznanie.
            Z našich šikovných žiakov sa veľmi tešíme a srdečne im blahoželáme. Júlii a Matyášovi držíme päste v celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 23. marca 2024 v Bratislave.

            Mgr. Viera Škapurová

        • Svet podľa Hany
          • Svet podľa Hany

          • Prvé februárové predpoludnie strávili naši deviataci v prešovskom Divadle Viola. Zúčastnili sa na predstavení Svet podľa Hany, prostredníctvom ktorého sa oboznámili s jej zložitým životným príbehom.

            Prečo zložitým? Lebo život židovského dievčaťa/ženy v predvojnovom období, počas 2. svetovej vojny, ale aj po nej, lemovaný túžbou nájsť pravdu a ľudskosť navzdory peklám 20. storočia, vôbec nebol jednoduchý. Bola v ňom priamo povedaná pravda o tom, ako ľudí odvádzali do koncentračných táborov a aké ťažké bolo žiť  po holokauste. V tomto príbehu sa hlavná protagonistka príbehu Hana dokázala pozerať na veci z rôznych uhlov. Na jednej strane ju trápili spomienky, na druhej dokázala cítiť lásku a súcit. Ťažká téma holokaustu bola zaujímavo spracovaná pre náročnejšieho diváka a postupným vnikaním do histórie minulého storočia si deviataci uvedomia, ako to naozaj bolo.     

            (Hannah Arendtová bola výnimočná nemecko-židovská filozofka, politologička a novinárka 20. storočia, ktorej myšlienky zostávajú stále platné a ich posolstvo postupom času ešte silnie. Za dôležitú politickú mysliteľku označená až po smrti, kedy v desiatkach jazykov začali vychádzať preklady jej kníh. )

                                                  Mgr. Anna Tkáčová  

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • 24. januára  sa konalo školské kolo v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Žiaci boli rozdelení do troch kategórií.

            Výsledky:

            I. kategória (2. – 3. ročník):

            1. miesto - Jasmína Novodomská, 3. B

            2. miesto - Zuzana Kordiaková, 3. A

            3. miesto - Michaela Mináriková, 3. A

            II. kategória (4. – 5. ročník):

            1. miesto - Lukáš Ščecina, 4. B

            2. miesto - Noel Štieber, 5. A

            3. miesto - Matyáš Tejbus, 4. A

            III. kategória (6. – 7. ročník):

            1. miesto - Júlia Majná, 7. D

            2. miesto - Tobias Vysocký, 7. E

            3. miesto - Dominika Futejová, 6. A

            Všetkým súťažiacim a vyučujúcim ďakujeme za prípravu a snahu. Víťazom držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 7. februára v ZŠ - Hviezdoslavova 1 v Lipanoch.

        • Geografická olympiáda – školské kolo
          • Geografická olympiáda – školské kolo

          • 19. januára sa naši žiaci zúčastnili školského kola 52. ročníka Geografickej olympiády online formou prostredníctvom platformy EduPage. Súťažiaci vypracovávali test s úlohami za 100 bodov, pozostávajúci z monotematickej, teoretickej i praktickej časti, v časovom limite 90 minút.

            Zastúpené boli všetky kategórie – pozrite si výsledky:

            Kategória G – 5. ročník:

            1. Filip Hrickanin – 5. A
            2. Leonard Ševčovič – 5. E
            3. Maroš Molčan – 5. A
            4. Emanuel Kaminský – 5. A
            5. Maximilián Bučko – 5. A
            6. Maxim Blizman – 5. A

            Kategória F – 6. a 7. ročník:

            1. Peter Štefčák – 7. A
            2. Daniel Kanuščák – 7. A
            3. Michal Kožuško – 6. A
            4. Dávid Ján Angelovič – 7. A
            5. Katarína Majtnerová – 6. A

            Kategória E – 8. a 9. ročník:

            1. Vratko Molčan – 9. A
            2. Matej Kandráč – 9. A
            3. Mirolav Sabolík – 9. A
            4. Adam Futej – 8. A
            5. Tereza Tejbusová – 8. C
            6. Karolína Andraščíková – 8. E
            7. Vratko Minárik – 8. A
            8. Adrián Petrík – 9. E
            9. Veronika Sabolíková – 8. C
            10. Paulína Sontágová – 8. C

            Prví traja súťažiaci z každej kategórie postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 12. marca.

            Výhercom blahoželáme a povzbudzujeme ich do ďalšieho štúdia zaujímavostí z geografického sveta, aby sa im v okresnom kole darilo čo najlepšie!

                                                                                                                                                    Mgr. A. Ižariková

          • Školské oblečenie

          • Dobrý deň všetkým!


            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zslipany/

             zľava 10% na celý nákup v školskom e-shope

            Stačí, keď sa po vytvorení objednávky pridá do kolonky "Vložit slevový kupón" voucher v znení: ZSLIPANY10 a následne klikne na "Přidat slevový kupón", finálna čiastka sa zníži o 10%. 

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 5.2. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • 11. januára prebehlo školské kolo Biologickej olympiády kategórie C (žiaci ôsmeho a deviateho ročníka). Najúspešnejšími sa stali Karolína Andraščíková z 8. E a Klára Majná  z 9. A. Dievčatá nás budú 13. februára reprezentovať na okresnom kole.

             Blahoželáme a prajeme veľa síl na prípravu.

            Mgr. J. Hucková

        • VIANOČNÁ BURZA
          • VIANOČNÁ BURZA

          • ,,Vianoce nie sú o otvorení našich darčekov, ale o otvorení našich sŕdc,“ píše Janice Maeditere. Veríme, že aj v našej škole sa 15. decembra 2023 otvárali srdiečka počas jedenásteho ročníka akcie s názvom Vianočná burza. Pre našich žiakov bola spestrením predvianočného obdobia a zároveň akýmsi podnetom k uvedomeniu si podstaty Vianoc. Je vyvrcholením našich charitatívnych akcií a zapájajú sa do nej takmer všetci žiaci, učitelia, rodičia, pani vychovávateľky, starí rodičia. Každý sa snaží pomôcť.

            Všetky triedy mali vlastný stánok, v ktorom predávali svoje výrobky, alebo ponúkali nejakú službu. Žiaci mali možnosť preveriť si svoje ,,obchodné“ zručnosti pri predaji a snažili sa byť čo najviac kreatívni. Ponúkali vianočné ozdoby, knihy, oblečenie, hračky, koláče, bižutériu, ikebany, obálky prekvapenia, farbia nechty, vlasy, vytvárajú rôzne účesy a mnoho iného. Každý rok prekvapia niečím novým, originálnym. Tento rok sa nám podarilo vyzbierať neuveriteľných 2105 eur, ktoré rozdelíme žiakom našej školy.

            Ale nie je to iba o peniazoch. Je to o niečom viac, je to o dávaní, o obetovaní svojho času, hračiek, peňazí pre niekoho iného, možno spolužiaka, ktorý sedí vedľa teba. Michael Quoist povedal: ,,Ak obdarovávaš s myšlienkou, že dostanem niečo na oplátku, nedostaneš nič. Iba vtedy, keď dávaš a nečakáš nič späť, dostaneš všetko.“ K tomu vedieme aj našich žiakov. Za spoluprácu veľmi pekne ďakujem pani učiteľke Mgr. Blanke Baňasovej.

            VŠETKÝM VÁM VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!

            Mgr. Ľubica Hovancová

        • Od Ondreja do troch kráľov
          • Od Ondreja do troch kráľov

          • Vianoce sa nám nezadržateľne blížia a spolu s týmto obdobím sa u nás spájajú aj mnohé zvyky a tradície. Ako to bolo na Ondreja? Prečo na Barboru túžili dievčatá spoznať svojho ženícha?

            Odkiaľ prišli traja králi? Čo bolo v babičkinej truhlici? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky sa žiaci 1.- 6. ročníka dozvedeli 7.decembra na divadelnom predstavení Od Ondreja do Troch kráľov v podaní divadla Babadlo.

                                                                                                               Mgr. Sylvia Andrašková

        • Mikuláš, Mikuláš ...
          • Mikuláš, Mikuláš ...

          • Prídi svätý Mikuláško, prídi medzi nás, poteš slovom i darčekom všetkých tuná nás...
            Ako každý rok, aj tento k nám do školy zavítal Mikuláš. Mikuláš s anjelikmi prišiel medzi tých najmenších. Preveril našich žiačikov, či sa učia, či poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou, pesničkou alebo hrou na hudobnom nástroji. Mikuláš každého jedného obdaroval sladkosťami a anjelici predniesli posolstvo: „Bohu sa nepáčime pre veľké skutky, ale pre lásku s akou ich konáme.“
            Veru, veru, už sa nám to tu začína „zvianočnievať“ A práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska.
            Želajme si, aby sa nám v tomto predvianočnom zhone podarilo trošku spomaliť, myslieť viac jeden na druhého a spomenúť si na tých, ktorí potrebujú naše milé slovo či chvíľku pozornosti. Užime si tieto vzácne chvíle v pokoji a s úsmevom na perách.


            p. uč. Škapurová

        • Beseda s lektorom
          • Beseda s lektorom

          • V piatok 24. novembra do našej školy zavítal lektor z Veľkej Británie, pán  Keith John Clemens. V úvode nám vysvetlil  pôvod svojho mena. Porozprával nám o svojom živote vo Veľkej Británii. Chodil do cirkevnej(katolíckej) školy, ktorá bola veľmi náročná,  dievčatá a chlapci sa vzdelávali oddelene. Dozvedeli sme sa, že zamestnaním bol kapitánom ponorky. V námorníctve slúžil 25 rokov a na svoje povolanie bol veľmi hrdý. Zdôraznil, že  pri tejto práci je dôležitá disciplína. Na konci sme mu položili pár otázok. Zaznela otázka, či by sa rád vrátil k námorníctvu. Povedal, že mu bolo veľkou cťou byť námorníkom a slúžiť kráľovnej Alžbete II. a ak by mohol, tak by sa k tomu vrátil.

            Dominika Futejová , Tamara Ďuricová, Katarína Majtnerová 6.A

          • Poďakovanie

          • Naplnili sme 87 krabíc lásky. Pod záštitou triednych učiteľov každý prispel svojou troškou, aby ani jeden senior neostal na Vianoce bez darčeka. Škatule poputujú k tým, ktorí už veľa materiálneho nepotrebujú, ale písaný pozdrav a drobnosť ich zaiste zahreje pri srdiečku. Charitatívny kontext celoslovenskej akcie ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ priblížil potrebu pomáhať a byť empatický.

            V mene organizátorov ďakujeme žiakom, rodičom a priateľom školy.

             

             

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Aj tento rok sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1A (5. – 7. ročník) a 1B (8. – 9. ročník). Svoje vedomosti budú víťazi prezentovať aj v okresnom kole, ktoré bude 17. januára v Sabinove. Prajeme im veľa šťastia.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória 1A (5. – 7. roč.)

            1. Šimon Blichár - 7.C

            2. Soňa Angelovičová  - 7.A

            3. Barbora Tomková - 7.E

            II. kategória 1B (8. – 9. roč.)

            1. Dorota Urdová - 9.B

            2. Diana Škapurová - 8.E

            3. Matúš Tarasovič - 9.C

             

        • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • 15. novembra prebehlo v CVČ ABC Prešov okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorom si zmerali sily víťazi jednotlivých školských kôl z okresov Prešov a Sabinov. Obidva okresy boli vyhodnotené osobitne.

            Nášmu žiakovi Vratkovi Molčanovi z 9. A sa darilo a po vyhodnotení všetkých troch častí (písomných a ústnej) napokon obsadil 3. miesto a stal sa úspešným riešiteľom. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

                                                                  Mgr. Anna Tkáčová

        • Úspešný iBOBOR
          • Úspešný iBOBOR

          • V celoslovenskej online informatickej súťaži IBOBOR v kategórii Drobec sa na prvom mieste s  počtom bodov 72 sa umiestnila  Adelka Karabinošová z 2.A. Medzi úspešných riešiteľov patril s počtom bodov 64 Ján Žilka z 2.A, s počtom bodov 60 Jozef Perháč z 3.B, Simona Sabolíková z 3.C, Daniel Blizman z 3.B, Tereza Sabolíková z 3.B.

                     V  kategórii Bobrík sa na prvom mieste  s počtom bodov 96 umiestnili títo  žiaci: Klaudia Ištoňová z 5.E, Sára Struková zo 4.B, Lenka Murínová z 5.E, Viktória Molnárová z 5.D Leonard Ševčovič z 5.E. Medzi úspešných riešiteľov s počtom bodov 92 patril Branislav Gladiš z 5.A, s počtom bodov 84 Matyáš Tejbus zo 4.A, Aneta Robová z 5.E, Lukáš Vandžura z 5.D, Michal Kicko z 5.A a Maroš Molčan z 5.A.

             

            kategórii Benjamín sa úspešnými riešiteľmi stali Katarína Majtnerová zo 6.A, dosiahla 74,67 bodov, s počtom bodov 57,33 Peter Štefčák zo 7.A a Dávid Petrík zo 6. E.

            Blahoželáme všetkým  a tešíme sa, že máme takých šikovných žiakov.

            Koordinovala: PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • ŤAPÁKOVCI
          • ŤAPÁKOVCI

          • 13. novembra sa žiaci 9. ročníka s triednymi učiteľmi zúčastnili v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove veselohry s polčasom a medzihrami, v ktorej sa postavy jednej z najznámejších slovenských noviel Ťapákovci predstavili v netradičnej novej úprave – prvýkrát vo východniarskom nárečí.

            Ťapákovci žijú šestnásti v jednej izbe, natlačení jeden na druhom, v špine, nečistote, v dusnom vzduchu. Sú zaspatí, leniví hovoriť ť i myslieť, tupo lipnúci na starom. Novoty ich veľmi nezaujímajú. Na motívy novely Boženy Slančíkovej Timravy napísal Silvester Lavrík.

            Deviatakom sa predstavenie páčilo a veríme, že sa do divadla budú radi vracať aj po skončení základnej školy.

             Za všetkých účastníkov Mgr. Anna Tkáčová

        • Štvrtáci na exkurzii
          • Štvrtáci na exkurzii

          • SOLIVAR v Prešove patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to  komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia.

            Viete čo je – GÁPEĽ, ČETERŇA, VARŇA? My už vieme. Z pútavého a poučného výkladu sme získali množstvo  informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní soli - „bieleho zlata“.  To, čo na vlastné oči vidíme, uloží sa nám do pamäti oveľa lepšie.

            A aby toho nebolo málo, presunuli sme sa do planetária, kde sme prostredníctvom pútavej prednášky zopakovali všetko o pohyboch našej Zeme a precestovali  planétami  slnečnej sústavy.

            Záver patril poznávaniu hviezdnej oblohy.

             Exkurzia splnila svoj cieľ – nesedieť v školskej lavici, a predsa sa veľa naučiť.

            Mgr. Anna Lukáčová

        •  iBOBOR
          • iBOBOR

          • V tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili už do 17. ročníka súťaže IBOBOR.
            V tomto školskom roku ich súťažilo 435.
            Súťažné dni pre jednotlivé kategórie boli:
            6.11.2023: Kadeti – 8. a 9. ročník
            7.11.2023: Drobec – 2. a 3. ročník
            8.11.2023: Benjamíni – 6. a 7. ročník
            10.11.2023: Bobríci - 4. a .5 ročník
            Súťažné úlohy boli tvorivé a vyžadovali od súťažiacich analytické a kritické myslenie.
                     Koordinovala PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • 1. októbra sa uskutočnilo školské kolo Technickej olympiády pre žiakov 5. až 9. ročníka.

            Olympiáda prebiehala formou online testu. Zúčastnilo sa jej spolu 50 žiakov v dvoch kategóriách.

            Žiaci preukázali svoje teoretické vedomosti, technické myslenie a priestorovú predstavivosť.  

            Postupujúci žiaci sa pripravujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční prezenčne 23. novembra v Sabinove.

            Kategória A:

            1. Miroslav Sabolík, 9. A - postupuje

            2. Martin Kaperák, 9. A - postupuje

            3. Tereza Blažovská, 8. A

            Kategória B:

            1. Tobias Piskura, 7. E - postupuje

            2. Tobias Rešetár, 7. E

            3. Martin Tarasovič, 7. E

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu a úspešným riešiteľom blahoželáme!

            Ing. Z. Sladkovská,  školská koordinátorka súťaže

        • TEKVICOHRANIE
          • TEKVICOHRANIE

          • K jeseni v našej škole nepochybne patria aj tekvice.

            Ak nechceme, aby naše deti presedeli hodiny pri počítači, stačí ich zamestnať. Jeseň so sebou prináša rôzne prírodné materiály a plody, ktoré sa dajú zmysluplne zužitkovať. Krásne jesenné dni sme využili užitočne a zábavne. Otvorili sme všetko dokorán a vpustili sme pani Jeseň k nám. Tekvice, ktoré si  pestujeme pre radosť v školskej úžitkovej záhradke, vieme zaujímavo využiť na výzdobu interiéru školy. Tak to bolo aj tento rok. Vďaka šikovným rukám detí, rodičov, učiteľov a vychovávateľov sa zrodili prekrásne výtvory z tekvíc a rôznych prírodnín.

            V rámci spolupráce si naše jesenné dekorácie prišli prezrieť aj deti z miestnych materských škôl.

            Ďakujem všetkým, ktorí prispeli svojím dielom.

            Alžbeta Štroncerová

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje