• Divadelná noc v škole
          • Divadelná noc v škole

          • Spolu sme sa hrali, aj sme si zahrali, trošku sme sa báli, zašportovali a pobehali, kričali aj tancovali, ale hlavne sme sa ZABÁVALI. Toto všetko sa odohralo v našej škole v noci z piatka 23.6. na sobotu 24.6. Počas „divadelnej noci“ si 20 žiakov vyskúšalo, aké je to prespať v škole. Neodradili ich ani blesky a búrka, ktorá za oknami vytvárala strašidelnú atmosféru. Spať na karimatke a pohybovať sa po škole v úplnej tme vyžadovalo kúsok odvahy. Dobrá nálada a smiech sa dlho do noci niesli prázdnymi chodbami. Na druhý deň ráno, hoci nevyspatí, si žiaci domov doniesli kopu nových zážitkov.

        • Šachový maratón
          • Šachový maratón

          • 21. júna sa žiaci našej školy zúčastnili šachového turnaja v Základnej škole v Šarišských Dravciach. Hralo sa švajčiarskym systémom - 7 kôl s hracím tempom 2 x 10 minút na partiu bez zapisovania ťahov. Vo veľkej konkurencii 64 súťažiacich sa naši žiaci určite nestratili. Svedčí o tom umiestnenie žiak Jána Poráča z 9. A triedy v top 10. Žiaci si zmerali sily so žiakmi zo šachových akadémií a žiakmi
            s dlhoročnými zápasovými a turnajovými skúsenosťami. Bola to pre nich obrovská skúsenosť.

            Hneď nasledujúci deň  sme zorganizovali šachový turnaj v našej škole. Na tomto prvom ročníku sa zúčastnilo 42 žiakov, z toho 2 žiaci zo ZŠ Šarišské Dravce pod vedením pána učiteľa Peťa Krajčoviča, ktorý nám pomohol s technickou podporou organizácie. Šachový turnaj mal vysokú úroveň aj vďaka prítomnosti šachového rozhodcu a trénera Jána Chovanca. Hralo sa podobným systémom ako v Šarišských Dravciach. Víťazom 1. ročníka sa stal žiak 9. A triedy Ján Kožuško. Druhé miesto získal žiak 9. A triedy Martin Šoltys a 3. miesto získal žiak zo ZŠ Šarišské Dravce Oliver Klembara. Veľkým prekvapením bola súťažiaca Terezka Tejbusová zo 7. C, ktorá v dievčenskej kategórii získala 1. miesto a v celkovom hodnotení skončila na krásnom 5. mieste. Vďaka týmto skúsenostiam a veľkému nadšeniu žiakov pre šach máme nádej, že v budúcom školskom roku začne fungovať v našej škole šachový krúžok a objavíme nové talenty, nové možnosti a nové výzvy v tejto oblasti.

            Mgr. Ján Kožuško

          • Čokoládová tretra

          • Žiak Filip Hrickanin zo 4. A sa 12. júna pod vedením pána učiteľa Tomáša Kravca zúčastnil východoslovenského kola súťaže Čokoládová tretra v Košiciach. Súťažil v hode vortexovou raketou (detská lopta v tvare oštepu). Umiestnil sa na 3. mieste, čím si zabezpečil účasť v celoslovenskom kole, ktoré sa konalo 16. júna taktiež v Košiciach. Tu si vybojoval prvenstvo a postúpil do československého kola, ktoré sa uskutočnilo 26. júna, kde ako jediný reprezentoval Slovensko. Finále pokračovalo 27. júna v Ostrave. Napokon sa v tejto medzinárodnej súťaži umiestnil na peknom 4. mieste. 

            Filipovi srdečne blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov v tejto netradičnej súťaži.

                                                                                                                               Alžbeta Štroncerová

        • Súťažiť sa určite oplatí...
          • Súťažiť sa určite oplatí...

          • Aj v tomto školskom roku sa už tradične veľa žiakov z prvého stupňa zapájalo do matematických súťaží. Overili si tak svoje logické myslenie a priestorovú orientáciu v rôznych úlohách Talentídy. Šťastie sa usmialo na žiačku 3. B triedy Kristínu Pavlínsku, ktorá pri žrebovaní získala telefón Samsung Galaxy. Výherkyni srdečne blahoželáme!

             Tak ostatní neváhajte a zapájajte sa do súťaží aj v budúcom školskom roku.

                                       Sylvia Andrašková

        •                                      „Jak sme še bavili v subore  Lipka „
          • „Jak sme še bavili v subore Lipka „

          • Čím skôr sa človek v živote dostane do kontaktu s hudbou, tým jasnejšie a bohatšie vidí svet okolo seba, keď vyrastie. Hudba má zvláštnu silu. Je schopná zdobiť život a rozvíjať bdelosť duše.

            Krúžky pokrývajú široký okruh záujmov a posilňujú rozvoj potenciálu detí s ohľadom na ich vek. Aj tento školský rok veľmi aktívne pracoval na našej škole folklórny krúžok Lipka pod vedením vedúcej M. Oslovičovej a M. Jochmanovej. Prínosný bol nápad pani učiteľky M. Oslovičovej pridať k pásmu detských hier aj rómske tance A. Štroncerovej, ktoré vystúpenie oživilo. Súbor v počte 45 členov sa prezentoval na mnohých mimoškolských podujatiach. Z posledných spomeniem aspoň niektoré: vystúpenie na plese Jednoty seniorov, odovzdávanie cien Červeného kríža a prezentovanie sa na detskom festivale Deti deťom v Krivanoch. Práve toto pozvanie nás veľmi potešilo.  Naše deti mali možnosť vidieť aj prácu iných detských súborov, navštíviť múzeum remesiel pána J. Lazoríka a zažiť tú užasnú festivalovú atmosféru aj za prítomnosti TV Markíza.

            Bez  sprostredkovania ľudových tradícií by v dnešnej modernej dobe deti nemali možnosť spoznávať nádherné zvyky našich predkov.

            Ďakujeme všetkým žiakom a ich rodičom, že mohli na týchto podujatiach šíriť folklór a reprezentovať svoju školu a región na verejnosti. 

                                                                                                                                         A. Štroncerová

        •  Volejbalový turnaj MDD
          • Volejbalový turnaj MDD

          • 1. júna sa v našej škole uskutočnil turnaj vo volejbale žiakov a žiačok. Súťaže sa zúčastnili okrem našej školy ešte žiaci Gymnázia v Lipanoch a ZŠ - Hviezdoslavova 1, Lipany.

            Naši žiaci v oboch kategóriách zvíťazili nad obidvomi školami a obsadili prvé miesto  po dramatických súbojoch plných zvratov v stretnutiach. Druhú priečku v turnaji chlapcov obsadilo Gymnázium Lipany a na treťom mieste sa umiestnila ZŠ - Hviezdoslavova 1. V turnaji dievčat sa na druhom a treťom mieste poradie tímov prehodilo.

             Víťazom gratulujeme a želáme ďalšie úspechy v ich športovom raste.

            H. Reichstädter

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Každým rokom stúpa počet žiakov, ktorí nevedia plávať. Preto má plavecký výcvik opodstatnenie v učebných plánoch telesnej výchovy na základných školách. Patrí k najobľúbenejším činnostiam pre žiakov. Aj v tomto školskom roku sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili v mesiacoch máj - jún na plaveckom výcviku v Lipanoch.

            Mnohí piataci boli v bazéne po prvýkrát a trvalo im trochu dlhšie, kým odbúrali strach z vody. Nakoniec sa to väčšine z nich podarilo. Posledný deň to dokázali tým, že preplávali viac, ako si mysleli, že dokážu. Šiestaci absolvovali zdokonaľovací výcvik. Zopakovali si, čo sa naučili pred rokom. Tí najšikovnejší trénovali viac spôsobov plávania. Veľa šiestakov už dokázalo preplávať 200 metrov.

            Všetci žiaci dostali mokré vysvedčenia.

            H. Reichstädter

        • Zdravotníci v ŠKD
          • Zdravotníci v ŠKD

          • Metódou, keď sa žiaci učia jeden od druhého, sa podarilo v dňoch 7. a 14. júna 2023 deťom zo školského klubu prakticky ukázať základy zdravotníckeho umenia. Zdravotnícky krúžok, ktorý funguje pod vedením pani učiteľky Janky Huckovej, pripravil názorné a praktické ukážky, ako sa správať v nečakanej situácii. Deti zo školského klubu si tak mohli na vlastnej koži skúsiť, ako privolať pomoc, stabilizovať, obväzovať, aplikovať umelé dýchanie, ošetriť zlomeninu a ako sa celkovo zachovať v náročnej situácii. Prístup mladých zdravotníkov z radov žiakov bol príkladný. Za krátky čas podali úžasný výkon a sprostredkovali množstvo informácií svojim mladším spolužiakom. Takéto názorné a zážitkové učenie je pre zapamätanie si najefektívnejšou metódou.

            Ďakujeme Mgr. Janke Huckovej a mladým zdravotníkom!

            Mgr. Martina Kocúreková

        •             Literárno-poznávacia exkurzia ORAVA
          • Literárno-poznávacia exkurzia ORAVA

          • O tom, že učenie nie je len v školských laviciach, sa  presvedčili naši deviataci, ktorí 8. júna (9. A a 9. E) a  13. júna (9. B, a 9. D) absolvovali neodmysliteľnú literárno-poznávaciu exkurziu. 

            Cestou na Oravu sme sa zastavili a v historickom centre Liptovského Mikuláša, v Múzeu Janka Kráľa, ktoré návštevníkom ponúka zaujímavé expozície. Prvá z nich je venovaná dejinám Liptovského Mikuláša a osobnostiam spätým s týmto mestom. Ďalšia približuje osudy najznámejšieho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka, umožňuje nahliadnuť do izby romantického básnika Janka Kráľa a pozornosť upiera i na významné osobnosti, ktoré tu pôsobili. V pivničných priestoroch múzea sa nachádza expozícia Mikulášska mučiareň, rozsahom neveľká, no obsahom jedinečná. Potom naše kroky viedli do Múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach sme si po skončení odborného výkladu  prezreli obrazový a textový materiál doplnený osobnými vecami z pozostalosti tohto významného slovenského spisovateľa. Nasledoval dolnokubínsky cintorín, kde je pochovaný Hviezdoslav i Janko Matúška, autor hymnickej básne Nad Tatrou sa blýska. V exkurzii sme pokračovali návštevou Oravského hradu, jednej z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska. Nachádza sa tu niekoľko expozícií, ktoré sme si po zdolaní vyše 600 schodov mohli v rámci prehliadky hradu pozrieť. Potom sme  sa presunuli do Jasenovej, kde sa nachádza pamätný dom, v ktorom sa narodila ďalšia významná osobnosť slovenskej literatúry - Martin Kukučín. Po zaujímavom výklade o jeho živote a tvorbe sme si prezreli fotografický materiál, ktorý dokumentuje autorove životné cesty a tvorbu nielen v slovenskom, ale aj v zahraničnom prostredí. Vstupný priestor a dobovo zariadená predná izba i kuchyňa nám priblížili tradičný život na dedine na prelome 19. a 20. storočia. Opäť sa nám potvrdilo, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.

            Za všetkých účastníkov Mgr. Anna Tkáčová

          • Stravné v šk. roku 2023/24

          • Vzhľadom na organizáciu stravovania žiakov v ŠJ v novom školskom roku 2023/2024 je nutné, aby zákonný zástupca žiaka, ktorý má záujem o stravovanie, najneskôr do 21.06.2023 vypísal a odovzdal záväzný zápisný lístok. Zápisný lístok je zároveň žiadosťou rodiča o pridelenie dotácie na stravu.

            Zápisné lístky je potrebné vyzdvihnúť u triedneho učiteľa príp. si ich vytlačiť, následne odovzdať triednemu učiteľovi alebo do kancelárie vedúcej ŠJ.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Vedúca ŠJ

             

             

        • Tretiaci v škole v prírode
          • Tretiaci v škole v prírode

          • Týždeň od 5.júna sme strávili my tretiaci v škole v prírode v tatranskej obci Štrba. Na ceste tam sme si urobili zastávku v Starej Ľubovni. Išli sme na Ľubovniansky hrad a do skanzenu. Pozreli sme si vystúpenie sokoliarov, ochutnali sme tradičné svadobné pečivo a plnili sme rôzne úlohy. Popoludnie sme strávili na Štrbskom plese. V utorok sme boli v múzeu v Tatranskej Lomnici. Naučili sme sa tam čosi o tatranskej prírode. V stredu sme sa vlakom odviezli do Starého Smokovca a odtiaľ sme sa pešo presunuli do Tricklandie. Užili sme si veľa zábavy a smiechu. Poobede sme z Hrebienka pokračovali na Rainerovu chatu, ktorá je najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách. Vo štvrtok sme sa zobudili do zamračeného rána, ale nás to neodradilo a vydali sme sa na túru k Popradskému plesu. Večer sme mali pyžamovú párty. Bolo to super! Posledný deň sme strávili v Nestville Parku v Hniezdom. Zavítali sme do čokoládového kráľovstva a pochutili si na čokoláde, ktorá sa tam aj vyrába. Plní dojmov sme sa vrátili domov, kde nás už netrpezlivo čakali naši rodičia.

            Ďakujeme všetkým pani učiteľkám za ich starostlivosť a za to, že nám pripravili týždeň plný skvelých zážitkov.

            Za všetkých, ktorí tam boli

                                                                  Matyáš Tejbus, 3.A

        • Exkurzia Osvienčim - Krakov
          • Exkurzia Osvienčim - Krakov

          • V stredu 31. mája sa žiaci deviateho ročníka vybrali na exkurziu do Poľska. Cestovali sme skoro ráno o pol štvrtej autobusom. Najprv sme navštívili koncentračný tábor Osvienčim alebo po nemecky Auschwitz. Milé pani sprievodkyne nám porozprávali smutné, no pravdivé fakty a príbehy o krutom živote v ňom a ochotne odpovedali na naše zvedavé otázky. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí. Videli sme mnoho predmetov, ktoré si so sebou priniesli ľudia, dúfajúc v lepší život. No opak bol pravdou. Zomrelo tam veľa nevinných ľudí, najmä Židov. Mali sme možnosť vidieť baraky, v ktorých bývali väzni, postele, v ktorých spali, či plynovú komoru a väzenia, kde trpeli. Fotografie na stenách nemo rozprávali o ich ťažkom osude. Pri Stene smrti sme zapálili sviečky na ich pamiatku. Potom sme sa presunuli do druhého koncentračného tábora Brezinka (Birkenau). Na koľajniciach stál dobytčí vagón, v ktorom prevážali ľudí do ,,táborov smrti“. Tieto strašné miesta nám pripomínajú minulosť a zdvíhajú pomyselný výstražný prst, aby sme sa z nej poučili a neboli nútení si ju zopakovať. Po tomto silnom a dojímavom zážitku, na ktorý z nás nikto nezabudne, nasledovala prehliadka mesta Krakov. Prešli sme sa po nádvorí hradu Wawel a prezreli sme si aj centrum mesta. Mali sme aj osobné voľno, počas ktorého sme mohli ochutnať tradičné poľské špeciality, nakúpiť suveníry pre svojich blízkych, odfotiť sa pri sochách alebo navštíviť Mariánsku baziliku. Veľká vďaka patrí učiteľom a pani sprievodkyni, ktorí boli s nami a sprevádzali nás.

            Šarlota Tomková, 9. A

        • Siedmaci v synagóge
          • Siedmaci v synagóge

          • V máji sme sa my, siedmaci, zúčastnili na dejepisnej exkurzii v Ortodoxnej židovskej synagóge v Prešove. Slovo synagóga pochádza z gréčtiny a znamená miesto zhromaždenia, kde Židia uctievajú Boha. Bola postavená v rokoch 1897 – 1898 stavebnou firmou Koláček a Wirth. Vonkajšia fasáda budovy je jednoduchá, členená štíhlymi oknami v maurskom štýle. Je otočená smerom na východ k Jeruzalemu. Steny sú nádherne zdobené maľbami v orientálnom štýle. Na východnej strane sa nachádza archa, ktorá slúži na uloženie zvitkov Tóry. V strede je vyvýšené miesto s bohoslužobným stolom používaným na čítanie Tóry. Na poschodí sa nachádza ženská galéria. Dnes je tam múzeum predmetov, ktoré potrebovala každá židovská rodina. Židia mali veľa pravidiel, ktoré museli dodržiavať. Počas 2. sv. vojny bola budova v dezolátnom stave. Po vojne synagógu opravili, aby sa v nej mohli konať bohoslužby. Bola to veľmi zaujímavá a náučná exkurzia. Ďakujeme.

            Kornélia Baňasová a Sarah Andraščíková, 7. E

        • Botanikiáda 2023
          • Botanikiáda 2023

          • Dvaja najúspešnejší piataci zo školského kola – Martin Pavlinský (5. C) a Pavol Barta (5. E) sa zúčastnili projektu BOTANIKIÁDA 2023. Tento ročník  bol  venovaný dôležitosti vody v prírode. Žiaci zo 100 škôl ukázali svoje zručnosti a vedomosti v oblasti biológie, geografie, záhradníctva a ochrany prírody. Naši žiaci boli úspešnými riešiteľmi daných úloh.  

            Pracovníkom botanickej  záhrady a študentom UPJŠ v Košiciach sa podarilo pripraviť motivujúce podujatie nielen pre žiakov, ale aj pedagógov. Bonusom bol pre všetkých voľný vstup do všetkých priestorov botanickej záhrady.

            Mgr. Janka Hucková

        • Celoštátne kolo Geografickej olympiády
          • Celoštátne kolo Geografickej olympiády

          • V dňoch 26. a  27. mája sa v nádhernom prostredí Tatier, v Tatranskej Lomnici, stretlo 32 mladých nadšencov geografie z celého Slovenska na celoštátnom kole 51. ročníka Geografickej olympiády. Nechýbala medzi nimi naša žiačka 9. A triedy Šarlotka Tomková.

            Hneď prvý deň, po registrácii súťažiacich a slávnostnom otvorení súťaže, sa zúčastnili zaujímavej exkurzie, počas ktorej navštívili napr. štôlňu Strieborná náučného chodníka Slovenská banská cesta alebo najväčšie travertínové jazero na Slovensku vo Vyšných Ružbachoch.

            Druhý deň bol súťažný. Mladí geografi (kat. E - 8. a 9. roč.) sa presunuli z priestorov školy v prírode do Základnej školy v Tatranskej Lomnici. Súťaž pozostávala z dvoch častí - teoretickej a monotematickej (max. zisk 60 bodov) a praktickej (max. zisk 40 bodov). Okrem teoretických vedomostí teda museli žiaci ukázať svoje zručnosti aj v praktických úlohách pri práci s mapou.

            Počas opravy testov súťažiaci využili čas na návštevu Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde sa zoznámili s prírodou a históriou Tatier i so životom a kultúrou ich obyvateľov v minulosti.

            Po chutnom obede nasledovalo v priestoroch múzea slávnostné vyhlásenie výsledkov. Úspešnými riešiteľmi sa stali súťažiaci, ktorí získali min. 75 bodov z celkového počtu 100 bodov. Naša Šarlotka sa v silnej konkurencii najšikovnejších žiakov Slovenska umiestnila v prvej polovici na 14. mieste ako úspešná riešiteľka so ziskom 87 bodov.

            Spolu s  ňou sa veľmi tešíme z  tohto skvelého výsledku a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy, okresu i kraja. Želáme veľa podobných úspechov aj na novom pôsobisku, keďže tento školský rok je pre Šarlotku v našej škole posledný.

                                                                                                                 Mgr. Anna Ižariková, uč. GEG

        • British Culture  Day
          • British Culture Day

          • V piatok 19. mája sa v našej škole uskutočnil Deň britskej kultúry (British Culture  Day), ktorý bol veľmi zaujímavý. Žiaci mohli ochutnať tradičné britské koláčiky a čaj s mliekom. Nechýbalo skladanie vlajky Spojeného kráľovstva, kvízy, pexesá, maľovanie na tvár, aktivity s Harrym Potterom, fotenie sa s britskou kráľovskou rodinou a veľa ďalších aktivít. Pre žiakov 1. – 5. ročníka zahrali žiaci 6.D rozprávku Dragon Trouble v angličtine. Niektorí žiaci si mohli vyskúšať stráviť deň s Jonathanom Grestym. Na British Culture  Day prišiel ukázať žiakom to, akým spôsobom sa môžu porozprávať s rodeným Angličanom. Žiaci si tento deň veľmi užili. Mali plno aktivít, ktoré si pán Jonathan pre nich pripravil - kvízy, porovnanie života v Británii a na Slovensku a plno ďalších zaujímavostí. Žiaci si pre pána Jonathana pripravili zaujímavé otázky. Zaujímalo ich, aký je život v Británii alebo ako sa pánovi Jonathanovi žije na Slovensku. Veľká vďaka pánovi Jonathanovi za úžasný zážitok a skvelý anglický deň. A aby sa nezabudlo na dress code. Žiaci si v tento deň vyskúšali prísť do školy oblečení ako žiaci v britských školách. Dúfame, že British Day bude na ďalší rok aspoň taký skvelý ako bol tento.

            Tamara Molčanová, 8. E

        • Aj my sme „Hejňáci“
          • Aj my sme „Hejňáci“

          • V školskom roku 2022/2023 sme si v rámci nového predmetu cvičenia z matematiky určený žiakom navštevujúce triedy zamerané na matematiku a prírodovedné predmety, vyskúšali Hejného metódu. Táto metóda sa vyvíja od 40. rokov 20. storočia, keď Vít Hejný začal skúmať, prečo žiaci vedia vyriešiť úlohy z učebníc a pritom zlyhajú pri riešení neštandardných úloh, hoci na ich vyriešenie nepotrebujú žiadne zvláštne znalosti. Spolu so svojím synom vytvorili metódu, ktorá sa opiera o prepracované didaktické prostredia a rolu učiteľa ako sprievodcu. Učiteľ na vyučovaní neodovzdáva hotové poznatky, ale učí deti diskutovať a vyhodnocovať, čo je pre nich správne, rešpektovať druhého a vedieť sa rozhodnúť. Hlavným cieľom tejto metódy je radosť žiaka z jeho práce, žiak sa na hodiny teší, dokáže pracovať v tíme, má radosť z úspechu iných, učí sa formulovať svoje myšlienky, hľadať riešenia a spoznávať vlastné schopnosti. A nám sa tento cieľ podarilo naplniť.

             

            „Dbaj na to, aby tvoja snaha naučiť žiakov matematiku,

             neprevýšila tvoju snahu vychovať slušných ľudí.“                                                                                                                          Vít Hejný

        • Exkurzia Bojnice
          • Exkurzia Bojnice

          • Na exkurziu do Bojníc sme sa my, šiestaci s pani učiteľkami, vybrali v stredu 17. mája skoro ráno. Cestovali sme asi 4 hodiny. Cesta bola síce dlhá, ale príjemná. Niektorí driemali, iní počúvali hudbu alebo sa rozprávali. Všetci sme boli plní očakávania nových zážitkov.

            Keď sme dorazili do cieľa, naša cesta viedla na nádherný Bojnický zámok. Tam na nás čakala naša sprievodkyňa slúžka Betka, ktorá nám pútavo porozprávala o pánoch, ktorí žili na zámku a pomocou starých zabudnutých kufríkov nám pomáhala odhaľovať minulosť. Potom naše kroky viedli do zoologickej záhrady. Veľa zvierat sa ukrývalo, pretože pršalo, ale aj tak to bol skvelý zážitok. Videli sme slony, červenú pandu a, samozrejme, nesmeli chýbať ani plameniaky či rôzne hady. Domov sme sa vrátili plní dojmov i nových vedomostí.

            Ďakujeme pani učiteľke Huckovej a pani učiteľke Zborovjanovej za zorganizovanie tejto super exkurzie, ktorá sa nám veľmi páčila.

            Za všetkých zúčastnených Tamara Urdová, 6. E

        • Zodpovedne za život a zdravie
          • Zodpovedne za život a zdravie

          • Je prirodzenou povinnosťou každého občana, aby podľa svojich možností poskytol prvú pomoc bez rozdielu každému, koho postihol úraz alebo náhle ochorenie.

            Čo sa ti stalo? Čo si robil predtým? My sme mladí zdravotníci a vieme ti pomôcť. A naozaj vedeli!  11. mája sa mladí zdravotníci – žiaci základných škôl a osemročného gymnázia okresu Sabinov - stretli na súťaži v poskytovaní prvej pomoci.

            Súťažili na šiestich stanovištiach.

            1. Zdravotnícke vedomosti
            2. História a súčasnosť ČK
            3. Oživovanie na resuscitačných figurínach
            4. Ošetrenie bezvedomia
            5. Ošetrenie pádu z bicykla
            6. Ošetrenie zlomeniny pri páde na preliezke.

            Všetky družstvá prišli výborne pripravené a bodové rozdiely boli minimálne.

            Zvíťazili sme!

            Našu školu reprezentovali títo žiaci: Stanislava Novická (9. A), Miroslav Sabolík (8. A), Klára Petrušová (8. B), Matúš Verešpej (8. B), Stanislava Skladaná (7. A), Martin Kaperák (náhradník  8. A) .

            Blahoželáme!

            Veľká vďaka patrí figurantom, ktorí sa snažili  nasimulovať poranenia.  Všetky družstvá boli odmenené vecnými cenami, za čo patrí poďakovanie sponzorom : MSK Cabins s.r.o., GPML , MM Trade,  Elektro Sabolík, JK Slovakia s.r.o.,  Autoškola Carlis, Lopuchovský. ÚS SČK Prešov.

            Podporili ste skvelú vec!

            Ďakujeme!

            Mgr. Janka Hucková a všetci mladí „zdravoťáci“

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje