• MINI PLAYBACK SHOW
          • MINI PLAYBACK SHOW

          • 19. apríla sa  pod záštitou  ŠKD pri ZŠ, Komenského 113 v Lipanoch uskutočnila prehliadka malých šoumenov pod názvom MINI PLAYBACK SHOW. Zúčastnilo sa na nej vyše 80 detí zo školských klubov detí Hornotoryského regiónu. Prehliadka bola zameraná na hity 90-tych rokov . Ocenenie si prevzali všetky oddelenia. Počas vystúpení bola super atmosféra pre deti, vychovávateľky, ale aj pre divákov, ktorí účinkujúcich odmenili veľkým potleskom. Už teraz sa tešíme na prehliadku, ktorá nás čaká opäť o rok.

            vychovávateľka Zuzana Klembarová

          • Vyhrali sme okresné kolo z chémie

          • Okresné kolo chemickej olympiády sa uskutočnilo 30. marca v priestoroch ZŠ - Hviezdoslavova Lipany. Olympiáda pozostávala z dvoch častí - teoretickej a praktickej. Nosnou témou tento rok bolo železo, jeho vlastnosti, použitie, výroba a dôkazy prítomnosti v horninách. V teoretickej časti žiakov najviac potrápili chemické výpočty a v praktickej časti naplno ukázali svoje zručnosti pri zohrievaní, filtrácii, dekantácii, vážení.

            Na prvom mieste sa umiestnil žiak z našej školy OLIVER GOLIAŠ a na druhom mieste skončila jeho spolužiačka z 9. A triedy ŠARLOTA TOMKOVÁ.
            Blahoželáme a držíme palce na krajskom kole!
             

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

             

        • Program Filip – Starenka - modrá planéta Zem
          • Program Filip – Starenka - modrá planéta Zem

          • Deň Zeme si pripomíname 22. apríla a pri tejto príležitosti žiaci piateho ročníka absolvovali ekovýchovnú prednášku spojenú s besedou v rámci programu Filip – Starenka - modrá planéta Zem. Interaktívnou a hravou formou prebrali separáciu a triedenie odpadov, dobu ich rozkladu ako aj negatívne vplyv odpadov na našu planétu Zem.

            PaedDr. Ľudmila Pčolková

        • Dve druhé miesta sú naše
          • Dve druhé miesta sú naše

          • 12. apríla sa v priestoroch ZŠ 17. novembra v Sabinove konal 72. ročník okresného kola Matematickej olympiády v troch kategóriách – Z6, Z7, Z8. Na OK MO postúpili po úspešnom zvládnutí domáceho kola siedmi žiaci. Súťažiaci Dávid Ján Angelovič  (6.A), Daniel Kanuščák (6.A), Filip Čekan (6.A) a Adam Futej (7.A) si išli po prvé cenné skúsenosti.

            Úspešným riešiteľom v kategórii Z6 sa stal Peter Štefčák (6.A), od 3. miesta ho delil jeden bod.

            Ostrieľaní súťažiaci – Stanislava Skladaná (7.A) a Maroš Knut (8.A) opäť nesklamali a obohatili zbierku našich ocenení na poli matematiky o krásne dve druhé miesta.

            Tešíme sa spolu s vami a srdečne blahoželáme!

          • HLASOVANIE

          • Krásny deň všetkým,

            máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 21.4. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)

             

            Hlasovať môžete tu: 

            https://schoolsunited.cz/hlasovani/9de5c3ce

        • Malí divadelníci postupujú
          • Malí divadelníci postupujú

          • Verše Ľudmily Podjavorinskej poznáme takmer všetci. Hoci sme ich počuli už niekoľkokrát, stále je v nich možné nájsť pravdy, ktoré sú aktuálne aj dnes. Aj najmladší členovia DDS Komenárik ocenili humor a vtip, ktoré autorka vo svojich básničkách ukrýva. Texty sa učili s ľahkosťou a záujmom. Do úvahy nad jednotlivými scénami vkladali svoje postrehy a nápady, ktoré 4. apríla prezentovali na regionálnej prehliadke Hviezdoslavov Kubín detských recitačných  kolektívov. Svojím zápalom a hravosťou zaujali aj porotu, umiestnili sa v zlatom pásme a postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 27. apríla v Prešove.

        • Geografická olympiáda – okresné kolo
          • Geografická olympiáda – okresné kolo

          • 31. marca sa výhercovia školského kola zúčastnili okresného kola 51. ročníka Geografickej olympiády, ktoré organizovala ZŠ Lipany, Hviezdoslavova 1.

            Zastúpenie sme mali vo všetkých troch kategóriách žiakmi: Jozef Špes (5.E), Matias Kračinovský (5.C), Viktória Figurová (5.A); Karolína Andraščíková (7.E), Ella Anna Nosaľová (7.A), Peter Štefčák (6.A); Šarlota Tomková (9.A), Oliver Goliaš (9.A), Martin Kožuško (8.E).

            Úspešnými riešiteľmi boli súťažiaci, ktorí z monotematickej, teoretickej a praktickej časti i z úloh o miestnej krajine dosiahli v súčte 65 bodov.

            Umiestnenia našich žiakov:

            Kat. G (5. roč.):            Jozef Špes – 2. miesto

            Kat. F (6. - 7. roč.):      Karolína Andrašíková – 3. miesto

            Kat. E (8. - 9. roč.):      Šarlota Tomková – 2. miesto

                                                Oliver Goliaš – 3. miesto

            Srdečne blahoželáme!

            Víťazi kategórie E a F nás budú koncom apríla reprezentovať v krajskom kole.

            Mgr. A. Ižariková

        • Talent základných škôl regiónu Šariš – školské kolo
          • Talent základných škôl regiónu Šariš – školské kolo

          • 30. marca sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš so zameraním na matematiku, logiku, priestorový úsudok a verbálne myslenie.

            Tento rok prvýkrát mohli súťažiť aj žiaci prvého stupňa. Prví traja najúspešnejší riešitelia postupujú do finále, ktoré sa bude konať 18. mája  na Súkromnom gymnáziu DSA v Sabinove .

            Našu školu budú reprezentovať títo žiaci:

            Kategória 1. -4. ročník: 

            1. Nikola Lešková - 4. C
            2. Michal Krivda - 4. C
            3. Aneta Robová - 4.B

            Kategória 5. - 9. ročník

            1. Ján Poráč - 9.A
            2. Branislav Šramko - 9. D
            3. Stanislava Skladaná - 7. A

            Víťazom blahoželáme a držíme palce vo finále.

             

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec – mesiac knihy sme si pripomenuli aj my na hodinách anglického jazyka. V dňoch od 27. marca do 30. marca sa v našej škole uskutočnilo reťazové čítanie, na ktorom sa zúčastnili žiaci 3.B a štvrtých ročníkov spolu so žiakmi zo 6.A, 6.E a 7.E. Pri príležitosti Dňa európskych autorov (Day of European Authors) sme zorganizovali v školskej knižnici hlasné čítanie jedného z najúspešnejších spisovateľov detskej literatúry Roalda Dahla. Čítali sme úryvky z kníh Matilda o malom, výnimočne nadanom dievčatku a z knihy Čarodejnice, ktorá je asi prvým detským hororom. Čítali sme dvojjazyčne. Deti si mohli pozrieť aj ukážku z filmu Matilda. Starší žiaci si pre mladších pripravili zaujímavé fakty o spisovateľovi a  rôzne úlohy.

            Za všetkých zúčastnených  M. Tejbusová

          • VYZUJ PAPUČE - letný kemp

          • 👉Registrácia na Letný športový kemp VYZUJ PAPUČE 2023 ZŠ Komenského 113 v Lipanoch od dnešného dňa spustená
            Sme veľmi radi, že sme dnes mohli konečne spustiť registráciu na letný športový kemp v Lipanoch - na ZŠ Komenského 113

            • termín kempu: 24. - 28. júl 2023
            • k dispozícii okrem ihrísk aj zázemie ZŠ (telocvične, šatne)
            • školská kvalitná strava (priamo v ZŠ) 
            • všetkým detským účastníkom kempov odovzdáme skvelý VSTUPNÝ BALÍK

            Viac INFO a REGISTRÁCIA tu:

            https://vyzujpapuce.sk/produkt/zs-lipany/

             

        • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou
          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          • K čitateľsky najobľúbenejším detským knihám patria najmä tie od spisovateľky Gabriely Futovej. Detskí čitatelia po jej knihách radi siahajú, veď v mnohých hrdinoch nachádzajú kúsok seba.

            V utorok 4. apríla  sa žiaci 3. – 7. ročníka našej školy stretli v Mestskej galérii v Lipanoch práve s touto obľúbenou spisovateľkou, ktorá všetkých prekvapila svojou bezprostrednosťou, srdečnosťou a ochotou podeliť sa o svoje životné i spisovateľské skúsenosti. Na úvod porozprávala o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách a aj o svojom súkromí. Tak sa deti dozvedeli, že má rada zvieratá, ktoré sú aj preto hrdinami viacerých jej kníh. Prezradila tiež, že jej najobľúbenejšou knihou z detstva je Malá bosorka od Otfrieda Preusslera, a bosorky sa tiež dostali aj do jej kníh. Rada číta detektívky, pozoruje ľudí okolo seba, deti a ich všelijaké huncútstva, čo využíva pri písaní knižných príbehov, ktoré sú plné humoru, no i záhad a napätia.

            Naši žiaci boli veľmi zvedaví a pani spisovateľku zasypali mnohými otázkami, na ktoré im ochotne odpovedala. A čo ich zaujímalo najviac? No predsa ako vznikajú jej knihy, kde čerpá inšpiráciu pri písaní, výber postáv, najobľúbenejšie predmety v škole, čím by chcela byť, keby nebola spisovateľkou, čo rada robí, keď práve nepíše...

            Po besede nasledoval predaj kníh s autorkiným venovaním. Pani Futová sa medzi našimi žiakmi cítila príjemne a každému účastníkovi venovala záložku do knihy. Beseda sa všetkým páčila a zanechala v nás pocit, že čítať sa naozaj  oplatí. Pani spisovateľke ďakujeme za návštevu a želáme jej ešte veľa nápadov pri písaní ďalších kníh.

                                                              Mgr. Anna Tkáčová

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • „… lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“
            (Pavol Országh Hviezdoslav)

            Najlepší recitátori z okresu Sabinov sa 30. marca stretli na ZŠ Komenského 13 v Sabinove, aby mohli ukázať svoj talent a nadanie v dvoch hlavných kategóriách - v prednese poézie a prózy. Súťažiaci rozdelení do ďalších kategórií podľa veku boli veľmi dobre pripravení, preto mala porota náročnú úlohu. Žiaci Michaela Mináriková, Karolína Kocúrková, Júlia Majná, Tereza Tejbusová, Tobias Vysocký a Tadeáš Ščerba krásne reprezentovali našu školu. Ich výkony boli výborné, zaujali výberom textov aj ich stvárnením!

            Naši žiaci sa na  okresnom kole vybojovali tieto miesta:

            V prednese poézie:

            I. kategória

            3. miesto - Michaela Mináriková, 2. A

            II. kategória

            3. miesto - Júlia Majná, 6. D

            III. kategória

            2. miesto - Tereza Tejbusová, 7. C

            V prednese prózy:

            I. kategória

            Čestné uznanie - Karolína Kocúrková, 4. A

            II. kategória

            2. miesto – Tobias Vysocký, 6. E

            III. kategória

            Čestné uznanie - Tadeáš Ščerba, 8. B

             

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy!

            Mgr. Viera Škapurová

        • Kreácie detského folklóru
          • Kreácie detského folklóru

          • Nedeľu 26. marca prežili malí folkloristi na regionálnej súťažnej prehliadke Kreácie detského folklóru, ktorá sa konala v Historickej budove DJZ v Prešove. Svoje programy predviedlo 12 súborov z Prešovského a Sabinovského okresu. Divák mohol zažiť úžasnú atmosféru pri rôznych detských hrách, tanečných číslach a pásmach obradového folklóru. Naši predstavili Detské hry na lúke obohatené o rytmický cigánsky tanec. Ich výkon porota ocenila bronzovým pásmom. Vďaka patrí aj pani učiteľke Oslovičovej, Jochmanovej a Štroncerovej za prípravu.

            Blahoželáme!

        • Odvaha a dôvera v Boha
          • Odvaha a dôvera v Boha

          • Víťazné trojčlenné družstvo nášho školského kola Biblickej olympiády sa 28. marca 2023 zúčastnilo na dekanátnom (okresnom) kole, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Gymnázia v Lipanoch. Predmetom súťaže boli vybrané knihy Svätého písma: Kniha Nehemiáš, Kniha Judit, Kniha Ester a Prvý Petrov list. Spoločnou témou vybraných kníh bola Odvaha a dôvera v Boha. Žiaci súťažili v piatich súťažných kolách. Náš tím zvíťazil v zložení Lívia Ivanková – 7. E, Katarína Majtnerová – 5. A, Dávid Mertinko – 7. E a postupuje na diecézne (krajské) kolo do Košíc, kde bude 25. apríla 2023 reprezentovať dekanát Lipany.

            Víťazom srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a držíme prsty v diecéznom kole!

            Mgr. Viera Škapurová

        • Kto uhádne hádanku?
          • Kto uhádne hádanku?

          • 22. marca sa 30 žiakov  1. a 2. ročníka zúčastnilo súťaže Kto uhádne hádanku? Úvod nám spríjemnila recitátorka z 2.A triedy Michaela Mináriková. Žiaci pracovali v dvojčlenných družstvách. Zábavnou formou lúštili rébusy, hádali hádanky a opravovali popletené vety. V tento deň zažili netradičnú formu učenia, zábavy, spoznali nových kamarátov a čo-to sa priučili. Pri úlohách využívali svoje logické myslenie, um a zručnosť. Názor kamaráta bol pre úspech tiež veľmi dôležitý.

            1. miesto: Slávka Viazanková, 2.B

                               Veronika  Uchalová, 1.B

            2.miesto: Terézia Sabolíková, 2.B

                              Nina Tomičová, 1.B

            3.miesto: Dominik Bella, 2.A

                               Matias Rešetár,  1.A

            3.miesto: Juraj Rabatin, 2.C

                               Oliver Stašenko, 1.A

            Veríme, že sa súťaž žiakom páčila a stane sa tradíciou.

            Mgr. Sylvia Andrašková

        • Turnaj O pohár primátora mesta Lipany
          • Turnaj O pohár primátora mesta Lipany

          • 3. marca sa konal 23. ročník medzinárodného futbalového turnaja O pohár primátora mesta Lipany, na ktorý sme po už dvoch rokoch pandemických obmedzení netrpezlivo čakali. Mladí futbalisti zabojovali o víťazstvo v kategórii U15. Súťaže sa zúčastnilo 8 družstiev po 12 hráčov, a to: 1. MFK Kežmarok, FK 05 Levoča, FK Stará Ľubovňa, Partizán Bardejov, ŠSK Bílovec A, B a ŠK Odeva Lipany A, B. V príjemnej atmosfére priateľských zápasov v telocvični ZŠ Komenského 113 si víťaznú trofej odniesol 1. MFK Kežmarok, 2. - 3. miesto si vybojovali chlapci z Bílovca. Všetky zápasy prebehli v rámci pravidiel fair play, mladí športovci nadviazali nové priateľstvá, získali zaujímavé skúsenosti a odišli plní skvelých zážitkov. Veríme, že nás tento šport spojí opäť o rok.

                                                                                                                   Alžbeta Štroncerová

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 20. – 21. marca naša škola organizovala 44. ročník okresného kola Pytagoriády. Súťaže sa zúčastnilo 155 vybraných najúspešnejších riešiteľov školských kôl  v okrese Sabinov. Súťažilo sa v šiestich kategóriách P3 – P8. Úspešnými riešiteľmi sa stali tí žiaci, ktorí v časovom limite 60 minút správne vyriešili aspoň 10 úloh z 15. V tomto prípade sa žiakom pripočítali aj bonusové body za ušetrený čas – za každé 4 ušetrené minúty mohli získať 1 bod. Všetkým úspešným riešiteľom okresného kola blahoželáme!

            Celoštátne kolo (len pre kategórie P6 – P8) sa uskutoční 23. - 24. mája. Zúčastnia sa na ňom vybraní najúspešnejší súťažiaci z okresných kôl – bodovú hranicu na postup do celoštátneho kola stanovuje SK PYT.

            Výsledkové listiny OK Pytagoriády si môžete pozrieť v prílohe:

          • Divadelníci zaujali

          • Malá či už veľká? Takúto otázku si často kladie dievča v puberte. Dieťa ukryté v dospievajúcom tele sa často nevie ako správať a možno sa cíti ako Alenka v krajine zázrakov. Námet tejto dobre známej rozprávky sa stal inšpiráciu pri tvorbe predstavenia žiakov divadelného krúžku s názvom Za zrkadlom. Ich inscenácia dňa 16. marca počas regionálnej súťaže Dni s Táliou zaujala nielen divákov, ale aj porotu. Divadelný súbor sa umiestnil v zlatom pásme a svoju školu a mesto Lipany bude reprezentovať na krajskej súťaži v Stropkove.

        • STRETLI SA VEĽKÍ A MALÍ
          • STRETLI SA VEĽKÍ A MALÍ

          • 17. marca zavítali do našej školy predškoláci z MŠ Centrum a MŠ kpt. Nálepku, ktorých onedlho čaká zápis do 1. ročníka. Za pomoci starších žiakov, ktorí ich sprevádzali športovými stanovišťami, si overili svoje zdatnosti. Na tvárach škôlkarov bolo badať obrovské nadšenie a chuť športovať. Po privítaní pánom riaditeľom im kamaráti z prvého stupňa zatancovali na ľudovú nôtu a v rytme cigánskych tancov. Veríme, že sa im u nás páčilo a o pár mesiacov ich uvidíme v našich laviciach. Po vydarených spoločných chvíľach si predškoláci odniesli milý darček.

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola Lipany, Komenského 113
      • skola@zslipany.edu.sk, riaditel@zslipany.edu.sk, jedalen.lipany@gmail.com
      • *riaditeľ 051 4572062 *kancelária 051 4893356 *zástupcovia 051 4893357 *Školský podporný tím 051 4891982 *školská jedáleň - 051 4572212
      • Komenského 113, 082 71 LIPANY Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje